MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Továbbra is magyarázat nélkül az MNT-s ösztöndíjak engedély nélküli csökkentésére tett kísérlet

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

http://www.delhir.info/images/1url1.jpgAz egyszólamúság és egyeduralom akkor tud a legártalmasabbá válni, amikor megszűnik a következményektől és számonkéréstől való félelem. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) vezetése a jelenlegi összetételében egyetlen küldő szervezet képviselőiből épül fel. Azoknak, akik a háttérből, a közigazgatási hivatalon belül meghozzák a döntéseket, általában meg sem kell indokolniuk a lépéseiket.

Szeretném feleleveníteni az MNT által kiosztott (de a magyar kormány jóvoltából biztosított) ösztöndíjak körül tavaly évvégén kialakult zavaros helyzetet. Emlékezetes, hogy mintegy 1200 délvidéki magyar diák részesül ezekben a hallgatói és demonstrátori támogatásokban.

Októberben Lengyel László, az MNT felsőoktatási tanácsosa a Pannon TV Közügyek című műsorában a következőket találta mondani: ,,A magyar állam kérésére az MNT csökkentette a hallgatói és a demonstrátori ösztöndíjak összegét.” A nyilatkozat szerint 30-40 euróval csökkent azon hallgatók számára az ösztöndíj, akik kollégiumban laknak. Első körben kb. 150 ösztöndíjast érintett volna az intézkedés.

A téma kapcsán László Bálint, MNT-s képviselő és a Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnöke szólalt fel az MNT tavaly decemberi ülésén, ahol még a nyilvánosság arról tudott, hogy a módosítást valóban a magyar kormány kezdeményezte. Az MRM képviselője nehezményezte, hogy a csökkentés azonnal érvényesítették volna, eközben pedig az Európa Kollégium még közel sem funkcionál.


Elhangzott: 2013. december 3-án, az MNT 38. rendes ülésén

Egy-két nappal később az MNT is lépett, de csak miután a hír eljutott Budapestre is, ahol (biztos értesülések szerint) nagy haragra gerjedtek, hiszen a magyar kormány semmiféle csökkentést nem kért az MNT-től. Ezután december 6-án maga az MNT is közleményben cáfolta saját kollégájuk részletesen megindokolt állítását.

Felmerül a kérdés, ki beszélt félre és miért? Mint kiderült, Magyarországról ilyen utasítás nem érkezett, vagyis Szabadkán pattanhatott ki az ötlet. Végezzünk egy gyors számítást. László Bálint, az MRM elnöke is 134 érintett hallgatóról beszél. Ha az ő ösztöndíjuk havi 40 euróval csökkent volna, és az év 10 hónapjára kapnak támogatást, akkor éves szinten az MNT kasszájában ,,maradt volna” 50-60 ezer euró, amit a magyar kormány már folyósított Délvidékre, meghatározott célra.

A felidézett eset kapcsán László Bálint most portálunknak elmondta, az MNT ülésen tett felszólalásakor még senki sem tudhatta, hogy az MNT félretájékoztatta a nyilvánosságot az ösztöndíjak kapcsán. ,,A kérdés továbbra is fennáll: ki és miért hazudott ebben az ügyben, amikor a pénz rendelkezésre állt, és Budapestnek esze ágába sem volt csökkentenie a délvidékiek támogatását? Zsebre akarta valaki rakni a pénzt, vagy a nemzeti tanács vezetése önbuzgóságból tűzte ki a spórolást? Úgy érzem, egy közleménynél többet érdemel az ügy, amely a délvidéki magyar fiatalság jövőjét közvetlenül érinti. Nem fordulhat elő többé, hogy felelőtlenül kezelik a határon túli magyarság részére szánt támogatásokat.” - nyilatkozta az MRM elnöke.

Emlékezetes, nemrégiben egy levelezés került nyilvánosságra a DélHír Portálon, amelyben két magyar politikus foglalkozik az MNT ösztöndíjak ,,elosztásának igazságosságával".

DélHír Portál - T. T.

Megosztás
You are here Aktuális Továbbra is magyarázat nélkül az MNT-s ösztöndíjak engedély nélküli csökkentésére tett kísérlet