MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A közvállalatok továbbra is kíméletlenül nyúzzák az embereket; újabb botrányos esettel állunk szemben

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) azon kezdeményezése, miszerint helyi szinteken össze kellene vonni a pénzszivattyú szerepét betöltő, agyonbürokratizált, átláthatatlan ügyviteli tevékenységet folytató, (legtöbbször) siralmas szolgáltatásokat nyújtó tömérdek közvállalatot, sokadszor indokoltnak bizonyult.

A szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat az egyre mélyebb nyomorban élő polgárokat újabb drágulással sújtaná. Persze nem két, három vagy öt százalékkal emelné meg szolgáltatásainak árát, hanem egyenesen 13,5 százalékkal. Eközben az ivóvíz minősége semmivel sem jobb, mint eddig és a Palicsi-tóban idén is legfeljebb csak döglött halak lubickolnak majd.

A pártkáderekkel teletűzdelt közvállalatok árnövelési kérelmeit persze a városi képviselő-testület tanácsnokai kell, hogy jóváhagyják. A városatyák többsége eddig teljes szociális érzéketlenséget tanúsítva, minden népnyúzó kezdeményezésre vidáman rábólintott.

Rövidesen elválik, hogy a megváltozott városvezetés folytatja-e az eddigi dicstelen gyakorlatot vagy netán szenzációs fordulat következik be és elvetik a szóban forgó kérelmet.

Visszatérve az MRM kezdeményezéséhez: az összes közvállalat összevonásával és helyettük egy nagyvállalat létrehozásával, amely egy igazgatóval és egy felügyelő bizottsággal működne, rövid időn belül többmilliárdos megtakarítás válna lehetővé. Az agyonduzzasztott és felhizlalt adminisztráció drasztikusan csökkenne, a pénz útja átlátható, követhető, ellenőrizhető lenne, a korrupció megrekedne, a szolgáltatások hatékonysága és minősége javulna, az árak pedig csökkenhetnének.

Egyébként ezt a modellt sikeresen alkalmazzák számos európai városban, többek között Debrecenben és Zágrábban is.

Hogy miért nem vezetik be Szabadkán és más délvidéki városokban? Milyen ostoba kérdés! Ennyi közvállalat nélkül lehetetlenné válna a pártalapú foglalkoztatás, ami ugyanakkor nagymértékben megbénítaná a pártok közötti politikai kereskedelmet. Ez pedig ugyebár számításba sem jöhet...

F. F. – DélHír Portál – www.delhir.rs

Megosztás
You are here Aktuális A közvállalatok továbbra is kíméletlenül nyúzzák az embereket; újabb botrányos esettel állunk szemben