MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Dunaszerdahelyen ülésezett a MIK

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

miklogoA Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) soron következő ülését ezúttal a felvidéki Dunaszerdahelyen, május 2. és 4. között rendezték meg. A rendezvény lebonyolítását ennek megfelelően a MIK felvidéki régiójának szervezetei vállalták magukra.

A résztvevők a legpatinásabb dunaszerdahelyi hotelben, a Hotel Thermaban kaptak szállást. A konferencia szokásos menetrendje mellett számos egyéb programban vehettek részt a konferenciára érkező fiatalok.

Pénteken városnézés, asztalitenisz bajnokság, kötélhúzó verseny szerepelt a programok között, vasárnap pedig Révkomáromban került sor a már hagyománnyá vált faültetésre, illetve az ökumenikus istentiszteletre.

A konferenciát Dunaszerdahely polgármestere, dr. Hájos Zoltán nyitotta meg.  A konferencia résztvevőit köszöntötte továbbá Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások minisztériumának helyettes államtitkára, Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium helyettes államtitkára. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnök nem tudott részt venni a konferencián, szavait Gubík László, a Via Nova elnöke tolmácsolta. Köszöntőt mondott még Bárdos Gyula, a felvidéki magyarság első elnökjelöltje, Téglásy Kristóf, az Emberi Erőforrások minisztériuma Ifjúságügyi Főosztályának osztályvezetője, valamint Gulyás Tibor, a MIK Állandó Bizottságának elnöke.

Ezután a régiós beszámolók következtek, ahol az őrvidéki régió kivételével minden régió képviselője elmondta hosszabb-rövidebb értékelőjét az ottani MIK tagszervezetek tevékenységét illetően.

A délvidéki régió beszámolóját Saláta Ugrai Zoltán régiós elnök távolléte miatt Sóti Attila, a VaMaDiSz újvidéki tagszervezetének elnöke készítette és prezentálta.  Beszámolójában a Szerbiában zajló általános társadalmi és politikai folyamatokról ejtett szót majd ismertette a tagszervezetek tevékenységét. A 9 délvidéki tagszervezetből azonban csak 5 szervezet, az MRM ICS, a VaMaDiSz, a VIFÓ, a VMIK, és a VMSZ IF munkájáról tudott beszámolni, a többiektől nem kapott semmilyen információt.  Az MRM ICS tevékenysége korrekt módon belekerült a régiós beszámolóba.

A beszámolóban elhangzott az a kérés is, hogy a döntéshozók értékeljék a délvidéki régió aktivitását, és juttassanak több forrást a régióban működő ifjúsági szervezetekhez.

A régiós beszámolókat követően, még a beszámolók elfogadásának megszavazása előtt a kárpátaljai Popovics Pál javaslatára a konferencia megszavazta, hogy ezentúl a régiós beszámolókat szavazás nélkül fogadják el.

Késő délután került sor a zárónyilatkozat megfogalmazására és elfogadására.  A zárónyilatkozatot a konferencia egyhangúan elfogadta.

Zubcsik Gábor

Az MRM Ifjúsági Csoportjának elnöke


Megosztás
You are here Aktuális Dunaszerdahelyen ülésezett a MIK