MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Koszovói választás: garantált képviselői helyek a szerbeknek - Szerbiában mikor lesz hasonló?

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Szerdán megkezdődött a koszovói előre hozott parlamenti választás tíznapos kampánya, a korábbi hírekkel szemben azonban az ott élő szerbek nem állítottak közös listát. A beszámoló szerint Koszovó mintegy 1,8 millió választópolgára 31 lista közül választhat június 8-án.

Nemzetiségi összetétel tekintetében mindenképpen színes lesz a választás: kilenc albán, hat bosnyák, öt szerb, három roma, illetve két-két török, egyiptomi, askáli és goráni kisebbségi lista indul. A választók 1235 jelölt közül választhatják ki a koszovói parlament 120 képviselőjét. Az előrejelzések szerint mintegy 2800 koszovói, szerb és más külföldi megfigyelő követi figyelemmel a voksolást.

Az előre hozott parlamenti választást azért kellett kiírni, mert a pristinai parlament május elején feloszlott, a szerb képviselők távolléte miatt ugyanis nem sikerült megtartani a nemzeti hadsereg megalakításáról szóló szavazást. Ezt megelőzően a szerb képviselők már a választási törvény megváltoztatásának terve miatt is bojkottálták a törvényhozás ülését. Akkor egyebek mellett azt kifogásolták, hogy az új törvénytervezet szerint a Koszovóban élő szerbek, illetve más kisebbségi csoportok csak a voksok egy bizonyos minimális hányadának megszerzése fejében juthatnának be a törvényhozásba, míg korábban a kisebbségek pozitív diszkriminációjának köszönhetően úgynevezett fenntartott parlamenti helyekkel rendelkeztek. Mivel nem sikerült elfogadni ezt a módosítást, az új összetételű pristinai parlamentben is megmaradnak ezek a "fenntartott" helyek, így a helyi szerbeknek legalább 10 képviselőjük lehet a 120 fős törvényhozásban.

Szerbiában azonban nem létezik a nemzetiségi arányok szerint szavatolt parlamenti helyek intézménye, sem az országos, sem a tartományi, sem az önkormányzati szinteken. Nyilvánvaló tény, hogy a kisebbségi politizálás nem említhető egy dimenzióban a többségi pártok mozgásterével. A szerb pártok versenypártok, akik a szavazatok maximalizálására törekszenek. Számos választáson bebizonyosodott, hogy a délvidéki nemzeti közösségekben keltett félelemérzet, illetve a haszonnal kecsegtető ígéretek hatására a belgrádi vagy újvidéki központú szerb pártok sok kisebbségi szavazatot szereztek meg. Az is megmutatkozott, hogy ezek a pártok, illetve a különböző nemzeti közösséghez tartozó képviselőik nem tudják, nem is akarják képviselni a saját nemzetiségük ügyeit.

Lássuk, mit szeretne elérni a Magyar Remény Mozgalom (MRM) a parlamenti képviselet terén (idézet az MRM programjából):

„Az MRM síkra száll a kisebbségek politikai autonómiájának megteremtése céljából a nemzeti közösségek számarányos parlamenti képviselete intézményének a bevezetéséért, Szerbia Alkotmánya 100. és 180. szakaszával összhangban.

Autonómia-koncepciónk értelmében a magyar közösséget megillető köztársasági parlamenti és tartományi képviselőházi mandátumok a magyar közösség politikai szervezeteinek a részvételével lezajló többpárti választáson kerülnek kiosztásra. A választási eljárásban aktív és passzív választójoggal a magyar választói névjegyzéken szereplő választópolgárok rendelkeznek.

A magyar közösséget a köztársasági és a tartományi parlamentben a legutóbbi népszámlálás adatai alapján a lakossági számarányoknak megfelelő számú szavatolt képviselői hely illeti meg.

A kisebbségi választói névjegyzéket a szerbiai belügyi szerveknek kell létrehozniuk, a legutóbbi népszámlálási adatok és a választópolgárok névjegyzéke alapján. A lista előkészítése bizalmas. A választások előtt 30 nappal a belügyi szervek postai úton értesítik a listán szereplő személyeket, valamint minden helyi közösségben kifüggesztik a kisebbségi választói névjegyzéket. A polgároknak 20 nap áll rendelkezésükre, hogy saját döntésükből leiratkozzanak róla, illetve, ha nem szerepelnek, akkor jelezzék a feliratkozási szándékukat. Az így elkészült kisebbségi választói névjegyzék és a képviselőségi jelöltlista biztosítaná a számarányos magyar képviseletet minden érintett szinten.”

MTI nyomán T. T. - – DélHír Portál – www.delhir.rs

Megosztás
You are here Aktuális Koszovói választás: garantált képviselői helyek a szerbeknek - Szerbiában mikor lesz hasonló?