MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az eltűnt lány műkörme és a szabadkai közbiztonság

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A mintegy három és fél éve meggyilkolt Milica Barašanin (16) és a néhány napja nagy valószínűség szerint elrabolt Tijana Jurić (15) esete is tükrözi a szabadkai és környékbeli közbiztonság szintjét. Az elmúlt években volt itt késelés, nemzeti alapon történő (magyar)verés, súlyos testi sértés, számtalan betörés, rablás stb. Az egykoron (mintegy 15 évvel ezelőtt) teljesen békés város, amelyben a legkisebb incidens is úgymond szenzációszámba ment, mára egy veszélyes hellyé vált. Ez tény, amellyel mindenkinek szembe kell néznie. (Tudjuk, kinek a politikája vezetett odáig, hogy ez váljék Szabadkából.).

A szerb, majd (a vezetéknevéből ítélve) horvát vagy bunyevác lány tragédiája érthető oknál fogva alaposan felkavarta a közvéleményt. Nem mintha a nemzetiségük ez esetben számítana, hiszen lehettek volna magyarok is...

Milyen következtetések vonhatók le a két esetből?

A rendőrség nem hatékony. Hogy létszámhiányról, trehányságról vagy balekságról van szó - arról mindenkinek megvan a saját véleménye, amely azonban nem sokat változtat a lényegen.

Milica Barašanin gyilkosát nem találták meg.

Amikor a rendőrség bekapcsolódott Tijana Jurić keresésébe, a lány mobiltelefonja a különböző honlapokon megjelent kommentárok szerint még jó két órán át be volt kapcsolva, csak utána merült le. Ha ez igaz, a zsaruknak elvileg volt idejük behatárolni a lány tartózkodási helyét. Nem tették meg. Továbbá a rendőrök makacsul tartották magukat ahhoz a szabályhoz, hogy az eltűnés utáni 24 órában nem lehet közzétenni az illető fényképét. Mondani sem kell, hogy ez sem vitte előrébb a nyomozást. A lány egyik sportcipőjét és - a későbbiekben kiderült - műkörmét sem a rendőrök, hanem az őt kereső barátai találták meg.

Továbbá megfigyelhető, hogy a 3,5 évvel ezelőtti gyilkosság és a mostani (valószínűleg) emberrablás a meglehetősen rossz közbiztonságról ismert szabadkai és környékbeli településeken történt (Zorka és Bajmok). Persze lehet, hogy vak véletlenről van szó, de akkor is...

Ha Szabadkán és környékén (is) létrejött volna a Magyar Remény Mozgalom által kezdeményezett és kitartóan követelt többnemzetiségű polgárőrség (vagy legalább egy jól megszervezett, rendszeres éjszakai járőrözés), attól még nem biztos, hogy a két lány elkerülte volna a sorsát. De figyelembe véve a magyarországi statisztikát, amely szerint a polgárőrség működése mintegy 30 százalékkal csökkentette a bűnözést, szerintem bátran kijelenthető, hogy a polgárőrök járőrözése mellett mindkét lánynak legalább 30 százalékkal nagyobb esélye lett volna arra, hogy megússza azt, ami történt vele.

A város vezetői végre beláthatnák, hogy az olyan dumával, miszerint "a rend fenntartása és a bűnmegelőzés kizárólag a rendőrség dolga", nem javítják a közbiztonságot.

A megoldásig a következő linken keresztül juthatnak el: http://www.mrm.rs/iranyelvek/83-kozbiztonsag.

A képeken: Tijana Jurić

K. P. – DélHír Portál – www.delhir.rs

Megosztás
You are here Aktuális Az eltűnt lány műkörme és a szabadkai közbiztonság