MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Október 26-án választjuk újra a Magyar Nemzeti Tanácsot!

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) négyéves mandátuma a végéhez érkezett. Ahogyan a többi szerbiai országos kisebbségi tanács megbizatása is. A kormány úgy határozott, hogy az új választásokat az idén ősszel rendezik meg. A legfrissebb információk szerint az MNT választásokat 2014. október 26-án, vasárnap tartják a Délvidéken.

A hivatalos kiírásra e hónapban, vagyis augusztus 20-án lehet számítani. Éppen az egyik legnagyobb ünnepünk napján. Két nappal korábban, augusztus 18-án ideiglenesen lezárják az összes külön kisebbségi választói névjegyzéket, és a népszámlálás, valamint a névjegyzék adatait összevetve döntik el, hogy közvetlen módon vagy elektoriális rendszerben választhat-e az adott nemzeti közösség. A délvidéki magyarok bizonyosan most is közvetlen szavazáson dönhetnek a 35 MNT képviselőről.

Az illetékesek arra kérik a nemzeti közösségek tagjait, hogy minél nagyobb számban iratkozzanak fel a névsorra, illetve ellenőrizzék le a korábban regisztrált adataik helyességét, valamint, hogy nem törölték-e „véletlenül” a listáról őket. Ezt mindenki az állandó lakcíme alapján, az önkormányzatnál teheti meg. A feliratkozás és az adatellenőrzés is teljesen ingyenes.

A délvidéki magyar pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ismét a négy évvel korábbihoz hasonló felállásban kíván indulni a választásokon, bízva abban, hogy ismét megszerzik a túlnyomó többséget.

Ebbe kíván beleszólni a Magyar Remény Mozgalom (MRM), amely legutóbb azonnal az alakulását követően részt vett a megmérettetésen, és egy képviselőt delegálhatott az MNT-be. Az októberi választások kapcsán László Bálint, az MRM elnöke portálunknak elmondta, még a választás hivatalos kiírása előtt az MRM Tanácsának ülésén (ahova meghívást kapnak a potenciálisan párton kívüli jelöltek is) határoznak arról, hogy milyen formában és felállásban, illetve milyen programmal indulnak az MNT választáson. Ahogy László fogalmazott, az idén törvénymódosítással durván kibelezett és megnyirbált nemzeti tanácsokra nehéz időszak vár, és a programbeli vállalások során mérlegelni kell a beszűkült mozgásteret is.

László Bálint négyéves értékelő beszéde az MNT legutóbbi ülésén

A többi magyar párt közül szinte bizonyos, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) ez alkalommal sem indul a választáson, míg a többiekről (VMDK, MPSZ, MEP) egyelőre nincs hivatalos információ.

Kapcsolódó írás:

Felhívás a magyar közösség tagjaihoz

DélHír Portál nyomán – www.delhir.rs

Megosztás
You are here Aktuális Október 26-án választjuk újra a Magyar Nemzeti Tanácsot!