MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Minden következő választás élet-halál kérdése lesz a délvidéki magyarok számára

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A következő választások (MNT, tartományi, majd önkormányzati és köztársasági szintű megmérettetések) végleg eldöntik, a délvidéki magyarság megmarad-e, felemelkedik-e, vagy részben beolvad a többségi nemzetbe, részben távozik Délvidékről, részben pedig tönkremegy és magába zárkózik, aminek következtében összezsugorodik, jelentéktelen tényezővé válik, és a végén gyakorlatilag megszűnik. Az előttünk álló három és fél évben tehát végleg eldől magyarjaink sorsa, jövője.

Az első stáció ezen a drámai úton a Magyar Nemzeti Tanács-választás lesz. Súlyát tekintve látszólag talán a legkevésbé fontos állomásról van szó, de ez természetesen csak részben igaz, hiszen az október 26-án sorra kerülő választás rendesen megalapozhatja az utána jövő sorsdöntő megmérettetések hangulatát és erőviszonyait. Arra mindenképpen jó lehet, hogy a szavazó polgárok már most jókora nyaklevest adjanak annak a politikai erőnek, amely csaknem két évtizede gyalázatosan "képviseli az érdekeit".

Először persze meg kell várni kik vesznek részt az MNT-választáson. Ha a VMSZ tagjaiból és "civil" kiszolgálóiból álló szövetség egyik kihívójaként a Magyar Remény Mozgalom (MRM) jelentkezik, a választóknak lesz alternatívájuk, tehát: lesz kire szavazniuk a VMSZ helyett.

Maga a VMSZ is nyíltan elismeri, hogy az MRM lehet az egyetlen komoly riválisa. Fél is tőle rendesen. Minden megtesz, hogy keresztbe tegyen neki, elgáncsolja, befeketítse, ellehetetlenítse. A saját médiáján és a szerb sajtón keresztül egyaránt uszít és pujgatja ellene az aktuális rezsimet és a szerb soviniszta erőket.

Ezt annak ellenére teszi, hogy az MRM a Nemzeti Közösségek Listája nevű szövetség részeként gyenge eredményt ért el a legutóbbi választásokon. A kudarc részben egy szerencsétlen döntés, de még inkább számos objektív (és eléggé összetett) körülmény következményeként született. Ezt a VMSZ is jól tudja. Nem tévesztette meg az eredmény, hiszen tisztában van azzal, hogy a saját nevén fellépő MRM sokkal veszélyesebb ellenfél lehet számára.

Ami a többi délvidéki magyar pártot illeti, igazából se jót, se rosszat nem tudok róluk mondani. Nem tudom, egyáltalán csinálnak-e valamit, kifejtenek-e bármilyen tevékenységet. Évente kétszer-háromszor (van, aki annyiszor sem) megnyilvánulnak egy-egy kérdésben és - a jelek szerint - ebben nagyjából kimerül a munkájuk. A VMSZ kezén levő média nyilván zárlat alatt tartja őket, viszont az MRM-et úgyszintén teljesen elhallgatja (ha éppen nem szapulja), de a Mozgalom ennek ellenére az élet minden terén megpróbálja kihozni a maximumot a délvidéki magyarság számára. Ha kell, a lehetetlent is megkísérli. Az MRM honlapjából (www.mrm.rs , www.facebook.com/www.mrm.rs) egyértelműen kiderül mennyire aktív és lelkes szervezetről van szó, amely rendszeres, sokrétű, tartalmas tevékenységet mutat fel. A többiekben nem látok fiatalos lendületet és kapacitást. Ha viszont rám cáfolnak, nagyszerű.

Volt egy olyan időszak, amikor a délvidéki magyarok igényt mutattak pártjaink összefogására. Az elmúlt két évtizedben akadtak is próbálkozások ebben az irányban: sikertelen és viszonylag sikeres tárgyalások, valamint közös választási szereplések is: VMSZ ellenében vagy VMSZ-szel együtt, de ezekből rendre csak a VMSZ jött ki jól, vagy pedig senkinek (de legfőképpen a délvidéki magyar átlagpolgároknak) sem származott belőlük haszna. Az eddigi tapasztalatokból kiindulva az ilyen fajta "közösködést" az emberek már nem igénylik, sőt, elegük van belőle.

Marad tehát egyrészről a szerb és a magyar kormány talpát szorgalmasan nyalogató, dúsgazdag, hatalmas infrastruktúrával és propaganda gépezettel rendelkező, korlátolt felelősségű gazdasági társaságként működő VMSZ, másrészről pedig a délvidéki magyarság jogaiért őszinte és idealista módon küzdő MRM.

Szerintem ők az egyetlen igazi vetélytársak a délvidéki magyar politikai porondon. (Persze, a VMSZ a fenti okoknál fogva egyelőre komoly előnyben van, amely viszont a szavazók jóvoltából elvileg bármikor elolvadhat.).

A VMSZ a pénzének, kapcsolatainak, (az önök pénzén is kiépített) médiabirodalmának köszönhetően az itteni magyarok min. egynegyedének, max. egyharmadának szavazataira számíthat. Ennyien függnek tőle vagy ennyi szavazót sikerül rendre félrevezetnie.

Magyarjaink azon háromnegyedéhez vagy kétharmadához érdemes tehát fordulni, amely folyamatosan bojkottálja a választásokat. Nekik egyelőre annyit üzennék: azzal, hogy nem szavaznak, valójában a VMSZ-re szavaznak.

Amennyiben:

- elégedettek a megélhetésükkel és az életkörülményeikkel,

- úgy érzik, hogy az egykori (és részben a mostani) VMSZ-es vezetők és polgármesterek cseppet sem felelősek azért, hogy a kilencvenes években ennyi menekült tódult Délvidékre,

- úgy érzik, hogy a VMSZ-es vezetők cseppet sem felelősek a délvidéki rablóprivatizációkért, amelyek során több tízezer magyar (is) az utcára került,

- elégedettek a saját biztonságukkal és a közbiztonsággal,

- elégedettek az emberi, kisebbségi és egyéb jogaikkal,

nos, abban az esetben a jövőben sem kell strapálniuk magukat a legközelebbi szavazóhelyig tartó sétával. Ha viszont a fenti felvetésekre a válaszuk negatív, vegyenek annyi fáradságot, voksoljanak, mert most van kire szavazni. A VMSZ-nek végre akadt igazi ellenzéke - az MRM.

Ha csak az MNT-választásokra összpontosítunk, amennyiben:

- elégedettek az oktatási rendszerrel és azon belül a magyar diákok feltételeivel és távlataival,

- elégedettek a délvidéki magyar kultúra szintjével és lehetőségeivel,

- elégedettek a délvidéki magyar újságok és televízió semlegességével, tárgyilagosságával és színvonalával,

- elégedettek a délvidéki magyar fiatalok időtöltésével, műveltségével és esélyeivel,

- elégedettek a magyar nyelv egyenrangú használatával,

- úgy érzik, rendben van, hogy az MNT nem hozott létre jogvédő bizottságot, amely ingyenes jogi és minden egyéb segítségben részesítené a bármilyen módon megkárosított és jogfosztott magyarokat,

nos, abban az esetben a jövőben sem kell strapálniuk magukat a legközelebbi szavazóhelyig tartó sétával. Ha viszont a fenti felvetésekre a válaszuk negatív, vegyenek annyi fáradságot, voksoljanak, mert most van kire szavazni. A VMSZ-nek végre akadt igazi ellenzéke - az MRM. Nem kell politizálniuk, csak minden választásnál karikázzák be a megfelelő számot.

Hogy az MRM milyen megoldásokat kínál? Erről már többször írtunk, és a www.mrm.rs honlap Irányelvek c. rovatában is olvashatnak róla, de ígérem: rövidesen összefoglaljuk mindenki számára érthető módon, tömören mindazt, amit az MRM kész megtenni a Délvidéken élő magyar emberekért.

K. P. – DélHír Portál – www.delhir.rs

Megosztás
You are here Aktuális Minden következő választás élet-halál kérdése lesz a délvidéki magyarok számára