MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

MRM: Választási szereplés értékelése, következtetések levonása

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A vasárnapi választási eredmények a Nemzeti Közösségek Listája szempontjából gyengék lettek és az előzetes várakozásoktól messze elmaradtak. A pontos eredmények egyelőre nem ismertek, de előfordulhat, hogy a Délvidéken kevesebben szavaztak az NKL-listára, mint a két évvel ezelőtti önálló Magyar Remény Mozgalom-listára a tartományi választások során. Az előzetes várakozásokhoz képest ez valóban egy pofon mindannyiunk számára.

Gratulálok a Vajdasági Magyar Szövetségnek a korábbihoz képest jobb teljesítményért. Kívánom neki, hogy a következő parlamenti ciklus során nagyobb nyitottsággal forduljon azok felé is, akik úgy döntöttek, vasárnap otthon maradnak, vagy esetleg nem rájuk voksoltak.

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnökeként a sikertelenség okait a következőkben látom:

-          Az MRM-el szimpatizáló választópolgárokhoz a számunkra rendelkezésre álló kampány két hete alatt nem jutott el a koalíciónk üzenete, és nem ismerték fel a listánkat a választásokon.

-          Sok MRM-szimpatizáns és szavazó egyszerűen részt sem vett a választásokon. A polgárok csupán mintegy fele járult az urnák elé, így megint mások döntöttek helyettük. Nem sikerült mozgósítani az MRM-szavazókat, ezzel pedig saját sorsunkat, sorsukat nehezítették meg.

-          A részeredmények elemzéséből kitűnik, hogy még az MRM-tagság nagy része sem érezte magáénak az ötpárti szövetséget, ezért inkább el sem ment szavazni, annak ellenére, hogy az utóbbi két-három évben rámutattunk az eddigi két évtizedes délvidéki magyar politikai torz arcára és hiányos eredményeire.

-          Meg kell vizsgálni, le kell vonni a következtetéseket és vállalni kell a felelősséget abban a vonatkozásban, hogy az utca emberénél tapasztalható elégedetlenség és felháborodottság miért nem mutatkozott meg a választási eredményekben is.

Az MRM elnökeként csalódott vagyok az eredmények láttán. Csalódott, mivel az utóbbi időszak az MRM számára ténylegesen a bővülésről, népszerűségének növekedéséről és a médiaszabadság erősítéséről szólt, és úgy érezhettük eddig, hogy jó úton járunk.

Az MRM bővebb vezetősége rövid időn belül összeül, hogy értékeljen és döntést hozzon a szervezet további lépéseit illetően. Egy azonban bizonyos: ha az MRM valóban egy egészséges ellenpólust szeretne képezni a délvidéki magyar politikában, és egy most kitaszított közösséget képviselni, mindezt önállóan és saját neve alatt kell, hogy tegye a jövőben.

Természetesen, köszönjük azoknak a polgároknak a szavazatát és bizalmát, akik vették a fáradtságot és a bátorságot, hogy a Nemzeti Közösségek Listájára adják le a szavazatukat.

László Bálint

az MRM elnöke

Megosztás
You are here Blog László Bálint blogja MRM: Választási szereplés értékelése, következtetések levonása