MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

"Kedvezményes" Magyar Szó előfizetés: önsanyargatás-e pénzt kiadni érte?

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) jelenleg székelő elnökének aláírásával a tanács levelet küldött a testület tisztségviselőinek, hivatalnokainak, tagjainak és bizottsági tagjainak, mutassanak példát az átlagolvasóknak, fizessenek elő egy évre a Magyar Szó napilapra.

Mivel ő maga sem hisz a kezdeményezés sikerében, az előfizetést féláron kínálja az MNT-seknek. Mi több, a félárnak is több mint egyharmadát maga az MNT fedezné. Ezzel mindössze ötezer dinárba kerülne egy évig az "olvasnivaló".

Minden tudatos médiafogyasztó számára világos és egyértelmű, hogy a Magyar Szó jelenlegi formában semmi más, mint az aktuális délvidéki magyar hatalom, a VMSZ és ezáltal pedig az MNT kiszolgálója. A lap hasábjaira csak a megtűrt minimumok kerülhetnek be, kizárólag mutatóba. Délvidék egyetlen magyar napilapja már nem a polgárokat szolgálja, nem a cenzúra és elhallgatás nélküli széleskörű tájékoztatásra törekszik, hanem a nemzeti érdekeknek álcázott pártpolitikai célok megsegítésére.

A szerkesztőségből kiszivárgott információk alapján nyílt titok például, hogy a Magyar Remény Mozgalomról nem ildomos tudósítani. Ugyanez alól – éppen azért, hogy kritika esetén „bizonyítékot” mutathassanak fel – alkalmankénti kivételek más, kisebb délvidéki magyar ellenzéki szervezetek.

Az újságírói szabad véleménynyilvánítás durva korlátozásával egyenes arányban zuhant a minőség. Éppen így csökken(t) az eladott újságok darabszáma is. Emlékezetes, hogy a liberális szemléletmódot alkalmazó Pressburger Csaba főszerkesztővé való választása után kialakulhatott egy egészséges vita a lap hasábjain, illetve a Magyar Szó meghallgatta és kikérte a délvidéki magyar társadalmi élet különböző képviselőinek véleményét is. Lehetett szeretni, lehetett kritizálni, de egy biztos: a változás pozitív irányú volt. Csak mivel a VMSZ számára negatív vélemények is teret nyertek a médiumban, így kénytelenek voltak hirtelen leváltani Pressburgert a posztjáról.

Jelenleg egy szolgalelkű szerkesztéspolitika regnál az újság élén. Félreértés ne essék, senki sem vitatja a VMSZ politikai erejét, mely azt diktálja, hogy véleménye hangsúlyosabban jelenjen meg. Azonban mások elnyomása, és az arányos, kiegyensúlyozott tájékoztatás között ég és föld a különbség.

De egy gesztus értékű lépést hajlandó vagyok magam is a VMSZ szócsövének tartott Magyar Szó kapcsán tenni. Élek a „kedvezményes” lehetőséggel, és előfizetek egy évre az újságra. Teszem mindezt nem mazochizmusból, hanem azért, mert bízom abban, végre a lapnál is felfogják, a most taposott út hosszabb távon csak saját és a délvidéki magyar közösség kárára válhat, és képesek magukon erőt véve megreformálni a szebb napokat is megélt újságot. Részemről ennyi esélyt megérdemelnek.

László Bálint, az MRM elnöke

Megosztás
You are here Blog László Bálint blogja "Kedvezményes" Magyar Szó előfizetés: önsanyargatás-e pénzt kiadni érte?