xmlns:og="http://ogp.me/ns#" xmlns:fb="https://www.facebook.com/2008/fbml"> Tisztázódtak a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges követelmények

Tisztázódtak a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges követelmények

Nyomtatás
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Nemrégiben látogatást tett Délvidéken az állampolgársági ügyekért megbízott kormányzati képviselő, Wetzel Tamás, és a szabadkai Népkörben megtartott előadásán számos gyakorlati kérdésre kaphattunk választ. Már működik az egyszerűsített honosítási ejárás honlapja: www.allampolgarsag.gov.hu . Itt közel teljeskörű és folyamatosan frissülő információkat találhatnak az érdeklődők.

A teljes eljárás nagyjából 4-5 hónapot fog igénybe venni, s ebbe a periódusba a különböző kényszerű részfolyamatok is beszámításra kerültek.

A gyakorlatban 2011. január 3-tól lehet a kérvényeket átnyújtani három különböző hely egyikén:

 

-          Magyar külképviseleteken (pl. szabadkai konzulátus, belgrádi nagykövetség)

-          Anyaországi polgármesteri hivatalok (kb. 2000 önkormányzat jegyzőjénél pl. Röszke, Tompa)

-          Bevándorlási és állampolgársági hivatalok (pl. Szegeden, Budapesten)

A következő dokumentumok, feltételek szükségesek az állampolgárság igényléséhez:

-          Kérelmezési űrlap (kézzel töltve, 20-30 perc alatt kitölthető, megjegyzéseket feltüntetni)

-          Középszintű magyar nyelvtudás (rövid beszélgetés általi ellenőrzés)

-          Egy darab fénykép (nem lehet túl régi fotó)

-          Születési anyakönyvi kivonat (kivonat vagy hitelesített másolat, kiállítási ideje mindegy)

-          Családfa levezetése a Magyar Királyság idejéig (papír alapon)

-          Egy egyenes ági rokon állampolgárságát bizonyító dokumentum (ezen megállapíthastó kell, hogy legyen az, miszerint a szóban forgó rokon magyar állampolgár volt, a Magyar Királyság területén élt, 1920 előtti vagy 1942-1945 közötti dokumentumok (bácskaiak esetében) felelnek meg: pl. egyházi kivonat, keresztlevél, katonakönyv, iskolai bizonyítvány, egészségügyi papír, születési igazolás és számos más dokumentum szóba jöhet!)

-          Kézzel írott (szabad) önéletrajz

Ezen felül, amennyiben szükség van rá:

-          Névváltoztatási kérelem (a nevek magyaros beírása érdekében egy űrlapon kérelmezhető, ezáltal a kérelmező valós és teljes, helyes magyar nevén kaphatja meg a magyar állampolgárságot!)

-          Az anyakönyvi kivonat hivatalos fordítása (helyes magyar névvel, bármely pecséttel rendelkező fordító által kiadott dokumentum elfogadható)

-          Házassági kivonat (eredeti vagy hitelesített másolat, abban az esetben, ha az egyén házassági kapcsolatban él)

Az állampolgárság kérelmezése ingyenes! Egyedül az esetleges fordítási költségeket és az egy fotó árát kell fedezni. Ha valaki a magyarországi Országos Fordító Iroda szolgáltatásait akarja igénybe venni, akkor ott egy anyakönyvi kivonatot nagyjából 3500 forintért fordítanak le.

Házasság felbontásáról nem kell külön papírt felmutatni, amennyiben minderre vonatkozó adatok szerepelnek az aktuális anyakönyvi kivonatban.

Az állampolgárság megszerzésekor a délvidéki településnevet az 1921 előtti megnevezés szerint fogják szerepeltetni (pl. nem Budiszava, hanem Tiszakálmánfalva), a később alapított falvak esetében pedig az MNT által meghatározott hivatalos elnevezés a mérvadó.

A könnyített honosítási eljárásról szóló törvénytől függetlenül, továbbra is használhatóak a magyar igazolványok, mindaddig, amíg valaki nem létesít állandó lakhelyet Magyarországon. Egyébként, a státuszttörvény módosítása folyamatban van.

A rokonság felkutatásánál nincs meghatározva, hogy hanyadik generációig lehet visszavezetni, csak vérszerinti rokonokat lehet felmutatni, nincs nemzetiséghez kötve a felmutatandó rokon vagy a kérelmezés, csak az számít, hogy az adott személynek a felmenője magyar állampolgár volt egy időben, s erre vonatkozó bizonyítékot fel tud mutatni a kérelmező.

Azok a személyek, akik korábban már intéztek hivatalos ügyeket Magyarországon, s ehhez olyan dokumentumokat adtak le a magyar hatóságoknak, amelyek felhasználhatóak az állampolgárság kérelmezéséhez, akkor ezt a kérelembe megjegyzésként fel kell tüntetni, s így azt vagy azokat a dokumentumokat nem kell újra csatolni.

A mozgásképtelen egyének számára is megoldható a honosítás elindítása, de ezt külön kell jelezni a külképviselet felé. Közvetlen, szűk családtagok (édesapa, édesanya, gyermekek) közösen is kérelmezhetik az eljárást, így a procedúra rájuk nézve párhuzamosan fog zajlani.

Amennyiben minden papír rendjén van, a nemzetbiztonsági átvilágításnak megfelelt az egyén és nem lép közbe semmi akadály, akkor mindössze két személyes megjelenés szükséges az egész folyamat során. Először a kérelem és a dokumentumok átadása, másodszor pedig az ünnepélyes eskütétel következik.

A magyar állampolgárság megszerzésével nem jár automatikusan a magyar útlevél. Azt külön eljárásában kérelmezheti a polgár.

Ezeket az információkat hallhattuk Korsós Tamás, főkonzultól és Wetzel Tamás, miniszteri biztostól 2010. november 13-án Szabadkán. Egyéb információk a www.allampolgarsag.gov.hu és a www.mrm.rs honlapon olvashatóak.

László Bálint

Szabadka, 2010. november 13.