MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Összenő, ami összetartozik!

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Ki ne ismerné azt az általános vélekedést, mely szerint a politika egy mocskos ,,sportág”, és a ,,legjobb ki is maradni belőle, nehogy bepiszkold a kezeidet”. Nos, ahogy a dolgok jelenleg állnak, ezt meglehetősen nehéz is lenne megcáfolni. Bizony, az elmúlt évtizedek ún. politikusai sikeresen elérték azt, hogy az (eredetileg) közügyek szakmai alapokon keresztüli képviselete helyett a politika ma már a legtöbbek számára a munka nélküli megélhetésről, az ellenfelek pocskondiázásáról, gátlástalan csatározásokról, értelmetlen szócséplésről, sikkasztásokról és hazugságokról szól.

Mi már a nem is olyan távoli kezdetnél eldöntöttük, hogy megtisztítjuk és megreformáljuk ezt a politikai palettát, amelynek szereplői már számtalanszor komprommitálódtak (a kommunista éra alatt, Milosevity uralkodása idején vagy az ún. 2000-es ,,rendszerváltás” óta). Szerettük volna, ha már nevünk is azt suggalná: különbözünk a többiektől, pozitív értelemben, nem elégszünk meg azzal, amit magyar érdekvédelemnek neveznek mások, és megmutatjuk, van még erő és potenciál a délvidéki magyarságban, igenis, van remény, hogy valóban otthon érezzük magunkat saját szülőföldünkön.

 

Az utóbbi hetek eseményeinek sorozata ismét megmutatta, hogy márpedig véletlenek nem léteznek ezen a világon. Emeljünk ki ezek közül négy mozzanatot.

Néhány héttel ezelőtt négyszemközti megbeszélésre invitált a maradék VMDK újonnan megválasztott elnöke, Csonka Áron. Én, természetesen, eleget tettem a meghívásnak (ahogyan eddig minden tárgyalásra, ahol a magyarsággal kapcsolatos kérdésekről volt szó, elmentünk). A nem nyilvános megbeszélésen témaként merült fel a Magyar Koalíció választási szövetség is, amelyet a VMDK elnöke szerint, mindenképpen újra kellene éleszteni a VMSZ-szel vagy anélkül (ahogyan éppen sikerül a dolog, hiszen a ,,Magyar Koalíció elnevezés nincs levédve”). Miután végighalgattam az újabb politikai összeborulásról szóló elképzelést, ismertettem az MRM hivatalos álláspontját ezzel kapcsolatban:

-          Az MRM azért jött létre, mert elégedetlen a délvidéki magyar politikummal

-          Az MRM nem tud és nem is akar szövetségre lépni komprommitálódott és (ex-)kommunista emberek által vezetett szervezetekkel

-          Az MRM minden becsületes magyar ember pártja szeretne lenni

-          Az MRM szerint nincs elveszett szavazat Szerbiában, hiszen a kisebbségi pártok számára minden választási szinte a természetes küszöb van érvényben

-          Az MRM konkrét, a magyarság sorsát és életét közvetlenül érintő kérdések kapcsán nyitott és hajlandó együttműködni mindenkivel, aki abban partner kíván lenni

Hogy az utóbbi kijelentés mennyire igaz, arra álljanak itt a példák:

-          Elmentünk és nyitottak voltunk a délvidéki magyar választói névjegyzék létrehozására (megbeszélést kezdeményezte: Vajdasági Magyar Szövetség, helyszín: Szabadka)

-          Résztvettünk azon a megbeszélésen, ahol a könnyített úton történő honosítás volt a téma (megbeszélést kezdeményezte: Vajdasági Magyar Demokrata Párt, helyszín: Temerin)

-          Konstruktívan működtünk közre a Magyar Érdekvédelmi Fórum kerekasztal megbeszélései során (megbeszélést kezdeményezte: Magyar Polgári Szövetség, helyszín: Újvidék, Szabadka)

-          Tárgyalóasztalhoz ültünk a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása és egyéb aktuálpolitikai kérdések kapcsán (megbeszélést kezdeményezte: Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, helyszín: Ada)

Második, első ránézésre kissé meglepő történés a legutóbbi szabadkai sajtótájékoztatónk után esett meg, amikor is Pesevszki Evelyn, a Magyar Szó újságírója A jobbszélső esélye a játéktéren címmel jelentett meg kommentárt az újság hasábjain, 2011. március 3-án. Ebben a cikkben Hitlertől kezdve a cigányok emberi jogainak védelmén keresztül sok mindent említ, egyértelműen utalgatva a Magyar Remény Mozgalomra is, azzal vádolva minket, hogy az utóbbi idők szörnyű közbiztonsági helyzetét a teljes cigányság számlájára próbáljuk írni.

Valójában, akkor nem értettem, hogy miért most jön elő ez az aljas vádaskodás a Magyar Szó részéről, hiszen a probléma nem újkeletű. Annyiban viszont mindenképpen, hogy mi ki is mondtuk, hogy a településeinkre újonnan betelepülő, főként cigány népesség egy részének komoly beilleszkedési problémái vannak, és közülük kerülnek ki a lopásból, rablásból élő bűnözők! Mindemellett, el is mondtuk, hogy miként kellene orvosolni a helyzetet (lásd: polgárőrség felállítása, büntetőtörvény szigorítása, betelepítések leállítása stb.). (cikk: http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-03-03_A_jobbszelso_eselye_a_jatekteren.xhtml) De haladjunk is tovább, és világosabb lesz, miért is írodott ez a ,,MaSzós” firkálmány.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc márciusi megemlékezésein észrevehetően kevés helyen koszorúztak és emlékeztek meg együtt az ún. Magyar Koalíció pártjai. Igazából, ez hidegen is hagyott. Ami viszont érdekes volt Gusztony András, a VMDP funkcionáriusának magyarittabéi beszédében, az egy mondat volt: ...még mindig van idő a Magyar Koalíció pártjainak újbóli összefogására... (ha nem is pontosan ez hangzott el, de ez volt a tartalmi lényege). Csodálkoztam egy picit, hiszen se tartományi, se helyi szinten nem éppen rózsás a viszony a három párt között (lásd: szabadkai VMDP-VMSZ ellentét, óbecsei VMSZ-VMDK ellentét, MNT választások bojkottálása és még sorolhatnánk).

Az események negyedik kiemelt mozzanatával azonban összeállt a kép. Történt, ugyanis, hogy a Magyar Koalíció ,,csúcsvezérei” (Pásztor-Ágoston-Csonka) 2011. március 29-én Óbecsén egy asztalhoz ültek, és a választási szövetség újraélesztésében egyeztek meg! Mindezt nem is szerettem volna különösebben kommentálni, hiszen ,,összefolyik, aminek össze kell”, de a közös közleményükben az MRM-re próbálnak meg utalgatni:

,,A pártelnökök reálisnak tartják a VMSZ törekvését, hogy a következő választásokra összpontosítva, növelni kell az MK-ra adott szavazatok számát. Ehhez arra van szükség, hogy a vajdasági magyarok érdekeinek megfelelő politikával az MK-t alkotó pártok megerősítsék a magyar választók irántuk megnyilvánuló bizalmát. E fontos célnak megfelelően nincs lehetőség a szélsőségek befogadására, s a képviselőikkel való együttműködésre.”

(közlemény: http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/11499/A-Magyar-Koalicio-partjainak-csucstalalkozoja-Obecsen.html)

Nocsak, úgy látszik, hogy elkezdődött az MRM köpködése, bemocskolása. Semmi új a Nap alatt, hiszen kommunista beidegződéseiktől nem tudnak és nem is bírnának szabadulni a pártelnök urak. Korrektségre még vágyálmaimban sem gondoltam, nehogy valaki azt higgye. Egyszerűen csak bosszant, honnan szedik azt, hogy az MRM bemenne egy ilyen fajta koalícióba?! Vagy a saját választóiknak akarják előre kimagyarázni azt, hogy miért nem teljes összeborulásra törekszenek? Az pedig, hogy ,,szélsőjobboznak” közleményben, ezt próbálják a polgárokkal elhitetni, saját párttagjaiknak ezt sulykolják, illetve a Magyar Szót arra használják fel, hogy mocskolódó cikkeket RENDELJENEK MEG, a puhagerincűek nem túl nemes csoportjába sorolja őket.

A kép összeállt, a választások előtt kicsit kevesebb, mint egy évvel pedig az MK hibrid, torz nagy csapata is létrejött, amin a két, önállóan már megmérkőzni nem is merő VMSZ-csatlós ott lóg. Nagyon remélem, hogy a polgárok képesek hosszabb távú tapasztalatokból levonni a megfelelő következtetéseket: az MK pártjainak a túlélés és a szavazatok, vagyis, a képviselői helyek számítanak. Semmi más!

Ha nem elégedett életével, ha felháborítja az, amit a Délvidékkel és az itteni magyarsággal tettek, ha a háta közepére se kívánja már a helyi politikai elitet és egyáltalán, a politikát, akkor adjon nekünk egy esélyt arra, hogy megmutathassuk, képesek vagyunk megreformálni és véghezvinni a nagytakarítást, amit megígértünk. Mindenki segítségére szükségünk lesz, hiszen olyan aljas módszerekkel történő pocskondiázásra számíthatunk a hatalmukat féltő jelenleg regnáló politikai elit részéről, amiből csak finom kis ízelítőt olvashattak.

Ébresztő, Délvidék!

László Bálint

Megosztás
You are here Blog László Bálint blogja Összenő, ami összetartozik!