MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Botrányos: felszentelése és leleplezése előtt az adai önkormányzat elbontatta a Trianon-emlékművet!

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

szavay10

Adán a községi önkormányzat végzése alapján lebontatták a felavatásra váró Trianon-emlékművet – A Magyar Remény Mozgalom az ügyben feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Az MRM teljes egészében megtartotta az ünnepi programot.

A Magyar Remény Mozgalom szervezésében vasárnap délután Adán, a római katolikus temetőben annak ellenére megtartották az első délvidéki Trianon-emlékmű avatóünnepségét, miután vasárnapra valakik a helyi önkormányzat végzése alapján lebontották a régi kápolna melletti létesítményt. Így László Bálint, az MRM elnöke és Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke, országgyűlési képviselő csak azt a történelmi és a jelenkori Magyarország térképét ábrázoló üvegtáblát leplezhette le, amely a három méteres betonobjektum része lett volna, de a végső pillanatig nem került a helyére.

ada01
ada01 ada01
ada02
ada02 ada02
ada03
ada03 ada03
ada04
ada04 ada04
ada05
ada05 ada05

László Bálint, az MRM elnöke megrökönyödéssel vette tudomásul, hogy eltűnt az adai katolikus temetőből a Trianon-emlékmű, amelyet vasárnap szerettek volna leleplezni. Mint mondta, az emlékmű építéséről megállapodást kötöttek a helyi katolikus plébániával, valamint a vasárnapi rendezvényt bejelentették a rendőrségnek, amely azt jóváhagyta.

– A mai napon értesültünk róla, hogy a helybeli pap kapott egy végzést a községi építésügyi igazgatóságtól, amely szerint egy napon belül ezt a három méteres objektumot le kell bontani mindenféle hivatkozás nélkül. A végzés szerint az adai polgármester, Bilicki Zoltán hivatalból kezdeményezte az emlékmű lebontását. A lebontást egy napon belül el kell végezni a végzés szerint, amely alapján tizenöt napon belül van fellebbezési jogunk. A lábjegyzetben az áll, hogy a fellebbezés nem halasztó hatályú a végrehajtással szemben. Így a mai napon azzal szembesültünk, hogy tegnap éjszaka vagy ma délelőtt valakik ezt az emlékművet lebontották. Mivel előre bejelentett rendezvényről és emlékműről van szó, valamint a római katolikus egyház tulajdonában lévő temető területén kerül felállításra, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést fogunk tenni a rendőrségen – nyilatkozta László Bálint.

kep4

Szávay István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője jogilag és erkölcsileg is elképesztőnek nevezte a történteket.

– Erkölcsileg számomra szinte felfoghatatlan, hogy magát magyarnak valló települési vezetőt hogyan zavarhat a nemzetünk sorstragédiájára emlékeztető emlékmű. Annál is inkább, mivel ez a katolikus egyház tulajdonában lévő temetőben került volna felavatásra. A katolikus egyház az emlékműállítást engedélyezte, a rendőrség is tudomásul vette a rendezvény bejelentését. Szeretnénk, ha ez az ügy minél hamarabb tisztázódna. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a bontás jogtalan volt, amelyről egyébként meg vagyok győződve, akkor a Jobbik elvárja a magyar kormánytól, hogy világosan adjon hangot a tiltakozásának. Továbbá a Jobbik Magyarországért Mozgalom a Kárpát-medencei Magyar Jogsegélyszolgálathoz fog fordulni – szögezte le az anyaországi politikus, aki megígérte, hogy a Jobbik felvállalja az emlékmű újraállításának teljes költségét.

Rusai József, az MRM Ada Községi Szervezetének elnöke, az emlékmű főtervezője elmondta, hogy teljesen önerőből, az MRM-tagság adományaiból készült el az objektum. Szerinte ellopták az emlékművet, amelyről azt sem tudják, hogy ki és hova vitte el. Mint mondta, a Trianon emlékművet mindenképpen szeretnék ismét felállítani, ha lehet, akkor az adai temetőben, a korábbi helyszínen, ha nem, akkor máshol.

Magyar Szó – csin


******

szavay

Felháborító esetről számolt be Facebook oldalán Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke. A Magyar Remény Mozgalom (MRM) a mai napon szerette volna felavatni Délvidék első Trianon-emlékművét. Az eseményre Szávay István is meghívást kapott.

„Ma reggel azonban Ada község magát magyarnak valló, de a Demokrata Párt színeiben, tehát szerb zsoldban politizáló polgármestere, Bilicki Zoltán utasítására a képen látható emlékművet elszállították” – adta hírül a jobbikos képviselő.

László Bálint, a délvidéki Magyar Remény Mozgalom elnöke és Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke bemutatják a tervezett Trianon-emlékmű üvegtábláját a vajdasági Adán, a római katolikus temető kápolnája mellett - MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szávay István ígéretet tett arra, hogy a Jobbik nem fogja szó nélkül hagyni az esetet, mindenben segítik a szervezőket, akik az ellopott oszlopot pótolni fogják, és az avatást méltó körülmények között ismét meg fogják tartani. Szávay a Jobbik nevében felajánlotta, hogy az emlékmű pótlásának költségeit a nemzeti párt magára fogja vállalni.

A jobbikos honatya továbbá azt írta Facebook oldalára: „Köszönet és elismerés illeti Rusai Józsefet, az MRM adai vezetőjét és mindazon bajtársait, akik szembe szállnak a hatósági önkénnyel, megalkuvást és meghátrálást nem tűrve kitartanak céljaik mellett!”

Az MTI azt írja: Rusai József, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) adai községi szervezetének elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta, az avatás előtt, vasárnap kora délután szembesültek azzal, hogy ismeretlenek szombaton délután vagy vasárnap reggel elvitték a magánadományokból, egyházi területen állított emlékmű talapzatát. Az elnök hozzátette, szeretnék az emlékművet a közeljövőben a tervezett helyén fölállítani.

László Bálint, az MRM elnöke közölte, a párt az emlékmű állításáról megállapodott a katolikus egyházzal, és az avatási ünnepséget is bejelentette a rendőrségnél, és az tudomásul vette.

Az adai plébános azonban a helyi építésügyi hatóságtól kapott egy határozatot, amely egynapos határidővel elrendeli az emlékmű bontását. Ezt a lépést a település magyar nemzetiségű polgármestere kezdeményezte hivatalból. A dokumentum szerint bár tizenöt napon belül lehetőség van fellebbezésre, ez a végrehajtásra nincs halasztó hatállyal.

Mivel a magántulajdonból emelt emlékmű magánterületről tűnt el, a párt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz - mondta László Bálint.

Szávay István magyar országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke hangsúlyozta, az emlékmű egyszerre mementója annak a tragédiának, amely a nemzettel 1920-ban történt, ugyanakkor jelképezi azt is, hogy ennek ellenére megmaradt az itteni magyarság, összetart, van hite és jövője is.

A képviselő jogi és erkölcsi szempontból is elfogadhatatlannak tartja a történteket. A politikus elmondta, a Jobbik szeretné, ha mielőbb tisztázódnának az eset körülményei. Ha bebizonyosodik, hogy jogszerűtlen volt a bontásról szóló határozat, a párt elvárja a magyar kormánytól, világosan adjon hangot tiltakozásának.

Szávay István Facebook oldala , MTI, Pannon RTV, alfahir.hu

Megosztás
You are here Események Botrányos: felszentelése és leleplezése előtt az adai önkormányzat elbontatta a Trianon-emlékművet!