MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Megerősítést nyert: nem működik a beígért martonosi ingatlan alap!

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Tisztelt Horváth Dániel képviselő úr!

A Községi Képviselő-testület 10. ülésén feltett és írásban átadott kérdéseire a válaszok a következőek:

1. A 2007-es év archívumát átnézve közigazgatási hivatalunk megállapította, hogy önkormányzatunk Velimir Ilić infrastrukturális miniszertől roma telepek létesítésére és a terület előkészítésére vonatkozó levelet nem kapott.

2. Nincs információnk arról, illetve nem rendelkezünk bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy önkormányzatunk területére szervezett vagy irányított vagy támogatott betelepítése zajlik az EU területéről kitoloncolt, illetve korábban koszovói illetőségű szerb állampolgárságú, roma nemzetiségű polgároknak.

A Szerb Alkotmány 78. szak. 3. bek. és az időközben 2012-ben hatályba lépett, A migrációk irányításáról szóló törvény (a VMSZ köztársasági képviselői által kieszközölt) 4. szak. rendelkezései szerint ,,azokon a területeken, ahol a hagyományosan és jelentős számban élnek nemzeti kisebbséghez tartozó személyek, tilos a lakosság nemzeti összetételének mesterséges megváltoztatását eredményező intézkedések foganatosítása” és a ,,migráció irányításával kapcsolatos intézkedéseket úgy kell foganatosítani, hogy meg kell őrizni a lakosság nemzeti összetételét” az említett területeken.

Az állami szervekkel való kommunikációban, bármelyik tárcához tartoznak, önkormányzatunk minden alkalmat megragad, hogy hangsúlyozza az állam és szervei felelősségét, hogy az említett alkotmányos és törvényes garanciák be legyenek tartva.

3. Martonos Helyi Közösség és Magyarkanizsa község, mint alapítók, 2011. júniusában indítottak eljárást a Martonos Fennmaradásáért Alapítvány létrehozására. Az alapítványt Vajdaság AT Művelődési és Tájékoztatási Titkársága 2012. január 23-án meghozott határozatával jegyezte be.

Az alapítvány egyenlőre nem kezdte meg munkáját, mivel időközben a martonosi vállalkozók 2011. őszétől kezdődően jelentős számú üres házat vásároltak meg a faluban, és azóta a betelepülők száma nem növekszik. Ez mellett, 2012-ben önkormányzati és helyi közösségi választások voltak, és új felállású a helyi közösségi és önkormányzati vezetés. Ezek részéről folyik az egyeztetés arról, hogy tekintettel a források csökkenésére és az ezt kísérő takarékossági intézkedésekre, a jelen körülmények között pénzügyileg vállalható-e az alapítvány működtetése.

A tisztelt képviselő úr ránk vonatkozó állítása tehát, hogy ,,akkor és ott Önök hazudtak a martonosi polgároknak” nem elfogadható és helytálló, mivel mi akkor, 2011-ben az akkor fennálló körülményeket figyelembe véve körvonalaztuk az alapítvánnyal kapcsolatos terveinket. Az alapítványt sikerült közben bejegyeztetni, de mivel az említett módon a körülmények közben megváltoztak, az alapítvány nem kezdte meg működését. Ez nem jelenti azt, hogy egy adott pillanatban, amikor ez szükséges lesz és a pénzügyi helyzet is lehetővé teszi, erre nem fog sor kerülni.

Nyilas Mihály

magyarkanizsai polgármester

Szerb Köztársaság

Vajdaság Autonóm Tartomány

Magyarkanizsa község

Polgármesteri kabinet

Szám: 9-253/2013-I/B

Kelt: 2013. október 8-án

Magyarkanizsa

Kapcsolódó írások:

Mi lesz a martonosi ingatlan alapítvánnyal, és milyen lépéseket tesznek az illegális betelepítések ellen? - Nyílt levél a VMSZ parlamenti képviselőinek

A Délvidékre betelepülők új hullámáról már nem lehet hallgatni

MRM Magyarkanizsa: Kérdések a koszovói cigány betelepítések kapcsán

,,Betelepítettek és betelepítők" - Lakossági fórum Martonoson

Délvidékre telepített romák, harmadik világbeli arab menekültek, katonai eligazítás:

Védjük meg falvainkat, városainkat!

Megosztás
You are here Hivatalos levelek Megerősítést nyert: nem működik a beígért martonosi ingatlan alap!