MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Válasz érkezett a SatTrakt részéről az MRM javaslata kapcsán

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Tisztelt Horváth Dániel képviselő úr!

Tisztelt Törteli Csongor elnök úr!

A Zsemberi tulajdonos úrnak címzett levelükre jómagam, Kocsis Lajos, a SatTrakt cég technikai vezetője fogok válaszolni, mert az önök által felvetett probléma, hogy a
magyar nyelvű csatornák aránymegoszlása a szerb és angol nyelvű adásokhoz viszonyítva kicsi, elsősorban technikai, másodsorban pedig jogi háttere van.
A mi cégünk első sorban a felhasználóink elégedettségét tartja szem előtt , úgy a Tisza-mentén, mint más helységekben is. Ezért is szolgáltatunk úgy analóg, mint digitális platformon is.
Sajnos az analóg szolgáltatásnak korlátai vannak, így a rendelkezésre álló frekvenciákkal úgy kell gazdálkodni, hogy minden szolgáltatásunk elférjen benne. Az analóg fejállomásunk most már egy központosított rendszer,amely Óbecséről sugároz úgy az északi, mint a déli régiónak is. Ezzel egy biztonságosabb és minőségesebb rendszert alakítottunk ki. A csatorna kiosztás összetételét úgy alakítottuk, hogy minden olyan adást ami idáig is volt, megtartottunk, csak más sorrendbe kerültek. Így az analóg platformon van 24 magyar, 12 angol szerb felirattal, 5 angol és 26 szerb adás, valamint a helyi adó és a mi infó csatornánk.

Mint mondtam, bővítésre lehetőség nincs ,de nem úgy a digitális műsorszórásban, ahol - ahogy Önök is említik - már több magyar, illetve több nyelven követhető adásunk is van. Ezek sorrendjét, tematikailag csoportosítottuk.
A digitálisban fogható adások számát mindenképp növelni szeretnénk, igyekszünk olyan adásokat engedni, ami több nyelven is hallgatható. Viszont a bővítés itt sem olyan egyszerű, mint ahogyan azt gondolják.
Minden olyan adásnak, amit akár mi, illetve a Szerbiában lévő más szolgáltatók sugároznak, ahhoz, hogy legálisan sugározható legyen, kell lennie Szerbiában képviselete, illetve a szóban forgó adásnak joga a külföldi terjesztéshez. A Magyarországon sugárzott adók nagy többségének sajnos csak Magyarországra van meg a sugárzási joguk, így nem adható el külföldi szolgáltatóknak, még akkor sem, ha a határmentén ilyen nagy számban élünk magyarok.

Amióta van digitális rendszerünk, már több ízben tárgyaltunk magyar televíziós társaságokkal, mert szerettük volna bővíteni a kínálatot, de a törvények mindig utunkat szegték. Természetesen technikai megoldás lenne bármilyen Magyarországon sugárzott adásnak a beindítására, de ezzel úgy a magyar, mint a szerb törvényeket megszegnénk és mi ebben nem vagyunk partnerek.
Ezek tudatában is mi felhasználóbarát szolgáltató szeretnénk maradni, és minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak.

Maradok tisztelettel,

Kocsis Lajos

a SatTrakt cég technikai vezetője

Előzmények:

MRM: Több magyar nyelvű csatornára lenne igény - Levél a Sat-Trakt szolgáltatóhoz

Megosztás
You are here Hivatalos levelek Válasz érkezett a SatTrakt részéről az MRM javaslata kapcsán