MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A bácskossuthfalvi OTTHON Intézmény helyzete javult, de akadnak még problémák - Tizenhárom dolgozó munkaügyi pert nyert

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Az OTTHON Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézményben uralkodó nehéz helyzettel még tavaly foglalkozott a Magyar Remény Mozgalom (MRM), és akkor felhívást intéztek a tartományi képviselőház elnökéhez, illetve a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népesedéspolitikai titkárhoz is. Azóta számos újdonság jelentkezett az intézmény életében, többek között egy nyertes dolgozói per is napvilágot látott. Erről számoltak be a dolgozók levelükben, illetve erre válaszolt László Bálint, az MRM elnöke:

 

Tisztelt László Bálint Úr!

Szeretnénk értesíteni Önt a 2012 október 2-i nyilatkozata óta eltelt időszakban történt eseményekről az OTTHON Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézményben. Ön volt az egyedüli személy, aki nevét adva értesítette a nyilvánosságot az intézetben uralkodó valós helyzetről, ellentétben azzal, ami addig megjelent a sajtóban.

A sok donációnak, ami mostanában intézetünkbe érkezik, nagyon örülünk, de sajnos a munkafeltételek javítását nem szolgálják.

A munkaszervezés rossz, a munkaerő nincs racionálisan beosztva, konkrétan: 12 órai váltásban egy személy (nővér, ápolónő, minden más személyzet nélkül 60-90 súlyos értelmi fogyatékos ápolási és egészségügyi ellátását végzi). Minőségi szolgáltatást nyújtani ilyen feltételek mellett fizikai képtelenség. Kevés személyzettel és primitív eszközökkel történik a takarítás. A problémák sokaságát sorolhatnánk még, ami a vezetőség felelőssége.

Valótlan az a hír, ami a dolgozókról terjed az utóbbi években, hogy lusták, nem akarnak dolgozni, illetve, hogy hiányzik a rend és a fegyelem. Azt szeretnénk, ha hozzáértő, lojális ember irányítaná az intézetet, és nem politikailag megfelelő ember. Rend és fegyelem lenne, nem utolsó sorban emberhez méltó munkakörülmények. Jó munkás csak az elégedett munkás lehet! Igen nehéz munkát végzünk, a dolgozók nagy része 20-30 éve dolgozik az intézetben. Tudjuk, hogy a gondozottakért vagyunk, és mindent elkövetünk ápoltaink jobb léte érdekében. Tisztában vagyunk, hogy a megoldást nem várhatjuk Öntől, de már az is nagy segítség számunkra, ha a nyilvánosság objektívan van tájékoztatva.

Ezidáig nem jelent meg a médiában az a mi szempontunkból jó hír, hogy a három éve tartó munkaügyi perben a bíróság a dolgozók javára döntött a munkáltatóval szemben. Tizenhárom egészségügyi nővérről van szó, akiket az igazgatónő áthelyezett ápolónői munkakörbe, levette a fizetésüket és szakmunkát sem végezhettek. Sokan közülük néhány évvel a nyugdíj előtt állnak, de a fiatal dolgozókat sem érintette kevésbé. Ezzel a problémával bárkihez fordultunk, süket fülekre találtunk, maradt a bírósági eljárás.

Nagyon nagy örömünkre a bíróság a nővérek javára döntött. Bízni kell az igazságszolgáltatásban, és a jó munkát végző ügyvédekben.

Csak a sajtó nem értesült erről a szenzációs hírről!

Kérdés: Ki fog fizetni? Ki a felelős? Az adófizetők pénzét miért kell bírósági perekre költeni? Bízunk benne, hogy ezekre a kérdésekre találnak választ és megoldást azok, akik kinevezték az igazgatónőt és megbízták a feladattal!

Köszönjük, hogy szakított ránk időt, és foglalkozott az ügyünkkel.

Tisztelettel: az OTTHON dolgozói

Bácskossuthfalva, 2013. október 22.

********


Tisztelt Címzettek! Kedves dolgozók!

Örömmel olvastam levelüket, melyben a bácskossuthfalvi OTTHON Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézmény életével kapcsolatos fejleményekről tájékoztattak. Örvendetes hír, hogy az intézmény  immár nem küzd anyagi gondokkal .

Azonban a munkaviszony körüli problémák rendezetlensége és megoldatlansága az intézmény belső vezetésének sürgős lépéseit igényli, hiszen itt emberéletekről, komoly nehézségekkel és súlyos betegségekkel küzdő személyekről van szó, ezért biztosítani kell a dolgozók minőségi és szakszerű munkavégzéséhez szükséges összes feltételt.

Ugyanakkor elégedettséggel tölt el, hogy sikerült bebizonyítani és feltárni az igazságot a törvény színe előtt (is) annak a 13 egészségügyi nővérnek, akik bátran felvállalták a bírósági eljárással járó terheket, illetve az esetleges intézményen belüli negatív megkülönböztetést is. Ez az eset is bizonyítja, hogy a kitartás és a nyilvánosság ereje sokat jelent az igazság elérésében.

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) képviseletében nagyjából egy éve üzentünk az Otthon Intézet helyzete kapcsán Pásztor Istvánnak, a tartományi képviselőház elnökének és prof. dr. Vesna Kopilovićnak, a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népesedéspolitikai titkárnak, kérve a probléma rendezését.

Jelen helyzetben is úgy látjuk, hogy a fejlemények tükrében egy szakmai szempontból, és nem politikai mércék szerint megfelelő igazgatóra van szükség, ezzel párhuzamosan pedig a munkaviszonyok normalizálására és a kárt szenvedett alkalmazottak erkölcsi és anyagi jóvátételére, amely nem tűr halasztást.

Bízom benne, hogy jövő ilyenkorra további haladást és a jelenleg még aktuális problémák rendezését tudjuk majd konstatálni.

Munkájukhoz további kitartást kívánok!

Maradok tisztelettel,

László Bálint

a Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnöke

Szabadka, 2013. október 30.

KAPCSOLÓDÓ SZÖVEG:

Túlcsordult az ígéretek pohara - Reagálás a bácskossuthfalvi Otthon intézményben kialakult állapotokra

Megosztás
You are here Hivatalos levelek A bácskossuthfalvi OTTHON Intézmény helyzete javult, de akadnak még problémák - Tizenhárom dolgozó munkaügyi pert nyert