MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Bővítsék Adán a szakorvosi ellátást! - Orvosok lennének, de helyi akarat miért nincs?

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Még 2012-ben az adai egészségházba érkeztek nagykikindai orvosok, konkrétan ketten, mivel túl sok az Adáról odautazó páciens. Ezen könnyíteni szeretett volna a nagykikindai urológus és az ortopéd szakorvos, hajlandóak lettek volna heti egy-két alkalommal az adai egészségházban rendelni.

Több alkalommal is kérésüket elutasították, pontosabban válaszra sem méltatták. Akkor kérte fel a Magyar Remény Mozgalom (MRM) Adai Községi Szervezetét egy nagykikindai urológus, hogy járjanak utána a korábbi kérvényeknek. Az adai egészségház igazgatónője több levélre és telefonhívásra sem reagált, ezért az MRM adai vezetői személyesen keresték őt fel a munkahelyén.

Fekete Zsófiáék bementek az intézménybe, és sikerült a leszólítani az igazgatónőt, aki a téma hallatán félvállról csak annyit közölt: ,,Maguk már a héten a tizedikek, akik ezzel zaklatnak! Éppen a héten lesz gyűlése a tanácsnak, és ezek után én fogom javasolni, hogy  már csak azért se kellenek plusz orvosok ide! Különben meg se hely, se igény, és káder sincs rá.”

Az idén, 2013. tavaszán az MRM újra felvette a kapcsolatot a nagykikindai orvosokkal, és az urológustól kapott kérvényt a nyár végén továbbították az adai egészségház igazgatója felé.

Két hétre rá érkezett meg az igazgatónő elutasító, lekezelő stílusú válasza. Ez is érzékelteti, hogy milyen lelkiismeretesen viszonyul az intézmény vezetője egy ilyen fontos, polgárokat, betegeket érintő kérdéshez.

Arra hivatkozik, hogy ezeket a szakorvosi vizsgálatokat a betegbiztosító Ada község területén nem tudná állni, és ezért a költségek a betegeket terhelné. Ugyanakkor, ésszerű számítások szerint egy-egy ilyen vizsgálat összege 300-500 dinár között mozog, míg egy oda-vissza út Nagykikindára 1000-1500 dinár útiköltséggel jár. Nem beszélve arról, hogy Nagykikindán a kórházban nagyobb tömegek várakoznak nap mint nap, és ez sem a helyieknek, se az odautazóknak nem praktikus.

Ebből kifolyólag az MRM adai szervezete továbbra is kéri a községi vezetést és az egészségház irányítóit, hogy találjanak megoldást a szakorvosi rendelések bevezetésére, és oldják meg a számos polgárt érintő nehézségeket. Ez nem csak az MRM kérése, de rengeteg polgáré is.

**********

Az alábbiakban közlünk három levelet. Az első a nagykikindai orvosok képviselőjének levele az adai egészségház igazgatójához, a második az MRM levele az adai egészségház igazgatójához, míg a harmadik az adai igazgatónő válasza az MRM részére:

A nagykikindai urológus szakorvos kérvénye az adai egészségház igazgatójának – 2013.05.13.

Együttműködési javaslattal fordulok Önökhöz, amely az Adai Egészségház keretében létrehozandó urológiai rendelőre vonatkozik. Javaslatomat a páciensek nagy számából kiindulva teszem, akik csak az Önök egészségházából a nagykikindai közkórházig utazva tudják megoldani a szükséges urológiai vizsgálatokat.

Ha az Önök egészségházában létrejönne egy urológiai rendelő, a páciensek számára hozzáférhetőbbé válna mind a betegségek gyógyítása, mind a megelőzés.

A rendelő működtetésével lehetővé válnának a szokásos urológiai vizsgálatok és gyógykezelések, az andrológiai vizsgálatok, a férfiaknál jelentkező nemzőképtelenség és a szexuális rendellenésegek orvoslása.

Hangsúlyozom, hogy ilyen jellegű együttműködést két évvel ezelőtt probáltam Önökkel létrehozni, de Önök a helyi önkormányzattal lebonyolított konzultáció után megállapították, hogy ehhez hiányoznak a megfelelő műszaki feltételek.

Arra kérem Önöket, hogy a közös pácienseink érdekében, vagyis az Önök egészségházában nyújtott szolgáltatások minőségi szintjének emelése céljából probáljanak megoldást találni az említett együttműködésre.

A nagykikindai közkórházban 2004 óta dolgozom urológus szakorvosként.

Az urológiai rendelő működésének intenzitása a páciensek szükségleteitől és a közös érdekeinktől függne.

Előre is köszönöm az időt, amelyet a javaslatom mérlegelésére szánnak.

Predrag dr. Pavlić

urológus

Nagykikinda, 2013. május 23.

**********

Az adai MRM levele az adai egészségház igazgatójának – 2013.09.10.

Tisztelt Vezetőség!

Egy kéréssel fordulunk Önökhöz, mint a nagykikindai közkórházban dolgozó orvosok kérésének közvetítőiként. Mivel köztudott Adán, hogy igen kevés szakorvos jár az utóbbi években az adai egészségházba, és az embereknek nagy megterhelést jelent a másik községbe való utazás, mind anyagilag, mind fizikailag, nem beszélve arról, hogy az ultrahang és egyéb szakorvosi vizsgálatokért fizetni kell, és a helyi várólisták is telítettek.

Az MRM képviselőiként vettük fel a kapcsolatot néhány nagykikindai közkórházban dolgozó szakorvossal, akik tapasztalatai szerint is nagyon sok Adáról érkező páciens jelentkezik náluk minden héten, főként az urológia és ortopédia osztályokra.

Egyeztetéseink során az egyik urológus és egy másik ortopéd szakorvos felajánlották, hogy önkéntes alapon eljönnének minden héten egy-két napra Adára rendelést adni. Ezzel megkímélhetőek lennének a betegek az utazási költségektől is.

Egy rövid felmérést is készített az MRM, amely szerint a megkérdezettek kétharmada szeretné, ha bővülne az orvosi ellátás vendég szakorvosok helyi rendelésével.

Ezúton kérjük Önöket, hogy vegyék fontolóra az adai egészségház ilyen irányú ellátásának bővítési lehetőségét. Mellékeljük a nagykikindai urológus, dr. Pavlić Predrag írásbeli kérelmét is.

Megtisztelő válaszukat várjuk a nagykikindai orvosok és az adai páciensek nevében is,

Tisztelettel,

Fekete Zsófia, az MRM alelnöke

és

Rusai József, az MRM Adai Községi Szervezetének elnökségi tagja

Ada, 2013. szeptember 10.

**********

 

Az adai egészségház igazgatójának válasza az MRM vezetőinek levelére – 2013.09.23.

Tisztelt Fekete Zsófia és Rusai József!

Tisztelettel tudatom Önökkel, hogy a valószínűleg Önök által összeállított levelet (ezt csak azért nem tudom biztosan, mert sajátkezűleg nem írták alá) kézhez kaptam, és amely levél nagyon elgondolkodtatott. Felmerült bennem legelőször is az a kérdés, hogy Önök mint az MRM (Magyar Remény Mozgalom adai szervezetének képviselői) milyen minősítésben képviselik a nagykikindai kórházban dolgozó szakorvosokat? Tudniillik, az adai egészségház nagyon jól együttműködik a nagykikindai kórház vezetőségével és orvosaival is. Érthetetlen számomra, hogy mi szükség az Önök közvetítésére.

A nagykikindai kórház szakorvosai már több ízben megkeresték az adai egészségház illetékeseit, azzal a céllal, hogy szándékuk lenne fogadni a betegeket az adai egészségházban (hogy ezzel is megkíméljék a betegeket az utazástól és az azzal járó költségektől). A kijövő szakorvosoknak pedig az adai egészségház fizetne minden elvégzett szolgáltatásért. Itt merül fel az a kérdés, hogy miből fizessen az adai egészségház?

Tudni kell, hogy az érvényes előírások szerint az adai egészségház primáris egészségügyi szolgáltatásra van bejegyezve. Cégbejegyzés szerint, magába foglalja a primáris egészségügyi szolgáltatást, és ami törvényileg pontosan szabályozva van. Ennek értelmében szabályozás alá kerül az, hogy kik (milyen szakemberek) és hányan végzik ezeket a szolgáltatásokat. Ennek értelmében az adai egészségháznak nem áll módjában, hogy a betegbiztosító terhére alkalmazzon különféle szakorvosokat.

A betegbiztosító csak a primáris egészségügyi szolgáltatások költségeit téríti meg.

Bármilyen más szakorvosi szolgáltatások költségeire külön eszközöket kell az adai egészségháznak biztosítani, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy az az egészségügyi szolgáltatás, ami a nagykikindai kórház keretein belül ingyenes, az az adai egészségházban külön eszköz hiányában, a pácienseket terhelné.

Mindezek mellet semmilyen ismeretünk sincs arról a tényről, hogy bármi, bármilyen közvéleménykutatást végzett volna Ada község területén az egészségügyi szolgáltatással kapcsolatban.

A polgárok szükségletei az egészségügyi szolgáltatások területén igen széles skálán mozog, és lehetetlenség lenne mindegyiknek eleget tenni, még akkor is, ha korlátlan pénzmennyiséggel rendelkezne az intézmény. Az egészségügyi szolgáltatás bővítését mindenki szeretné. Az adai egészségház vezetősége állandó jelleggel azon ügyködik, hogy Ada község polgárai minél magasabb és szélesebb körű egészségügyi szolgáltatásban részesüljenek, ám ezen törekvéseit igen-igen behatárolják a törvényes lehetőségek.

Tisztelettel,

Dr. Tót Barna Elvira

az adai egészségház igazgatója

Ada, 2013. szeptember 23.

Megosztás
You are here Hivatalos levelek Bővítsék Adán a szakorvosi ellátást! - Orvosok lennének, de helyi akarat miért nincs?