MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nemzeti Közösségek Listája - Interjú László Bálinttal

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A Nemzeti Közösségek Listája néven ötpárti kisebbségi koalíció vesz részt a március 16-ai voksoláson. A Bosnyákok Demokratikus Közössége, a Magyar Remény Mozgalom, a Horvátok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Egység Pártja alkotja a szövetséget.

• Szerbiában a legnépesebb nemzeti kisebbség a magyar. Önök a Nemzeti Közösségek Listáján a két bosnyák jelölt után a harmadik helyet kapták meg. Ez nem tűnik előnyösnek. Miért így egyeztek meg?

László: — A három magyar, egy bosnyák és egy horvát párt álkotta Nemzeti Közösségek Listája a hasonló gondokkal küzdő szerbiai nemzetiség egységes képviseletéért jött létre. Számítunk más kisebb nemzeti szervezetek támogatására is, köztük például a németekére. A sorrend a választási előkészületek feladatmegosztásával összefüggésben alakult ki. Mivel ez egy országos lista, Szerbia minden részéről számítunk támogatásra, és ha a délvidéki magyar polgárok is kellő mértékben szavaznak bizalmat neki, akkor a magyar pártok nevében a Magyar Remény Mozgalom képviselője a politikában legfontosabb helyen, a parlamentben viheti ki a magyarság legégetőbb gondjait.

Negatív kampánnyal is lehetséges eredményeket elérni, de a választók többsége főként az eddigi teljesítményt díjazza. Eredményeik közül mire a legbüszkébbek?

László: — Lehet, hogy némelyek negatív kampánnyal élnek, de a Nemzeti Közösségek Listája nem. Az MRM nevében eddigi parlamenten kívüli szervezetként konkrét megoldási javaslattal álltunk elő a közbiztonság rendezéséért, a magyar oktatás megszervezéséért, az önkormányzati struktúra átszervezéséért, a földtulajdonosok tehermentesítéséért, a szabad tájékoztatásról való gondoskodásért, a területi autonómia köztudatba való emeléséért, a magyar állampolgárság körüli visszaélések felderítéséért és a nemzettudat erősítéséért is. Új és alulról építkező erőként ez kedvező eredmény, most azonban lehetőséget kaphatunk átültetni ezeket a céljainkat a törvényhozásba.


Miért szavazzon a Nemzeti Közösségek Listájára a választó?

László: — Ha elege lett az agresszív egypártrendszerből, az önrendelkezési törekvések kampánytémává való züllesztéséből, az újvidéki és a belgrádi központú szerb pártok hamis ígéreteiből, ha rendet akar az utcákon, egyenlő lehetőségeket a munkaerőpiacon, a magyar nyelv egyenrangúságát a való életben, voksoljon ránk. Mi egy bizonyítási lehetőséggel is tudunk élni, ezért kérjük a polgárok minél tömegesebb támogatását.

Hét Nap nyomán

Megosztás
You are here Interjúk Nemzeti Közösségek Listája - Interjú László Bálinttal