MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

"Felelősséggel, de magyarként!" - Interjú László Bálinttal a közelgő választásokról

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

abaliint2cImmár biztos, hogy a szerbiai előrehozott parlamenti választásokon a Magyar Remény Mozgalom is megméretteti magát a 14. számot viselő Nemzeti Közösségek Listájának keretén belül. Mi vezetett a szövetség létrejöttéhez, és miért nem lehetett egy tisztán magyar, többpárti összefogás?

A választások kiírásának pillanatában a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) leszögezte, hogy önállóan indul, ezzel elvágva minden lehetőségét az együttműködésnek és a párbeszédnek. Ebben a helyzetben a többi magyar párt tárgyalásba kezdett. Három megbeszélés után pedig három magyar párt vállalta a szövetséget: a Magyar Remény Mozgalom (MRM), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) és a Magyar Egység Párt (MEP). Az utóbbi évekhez hasonlóan a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) ismét nem vállalta a választásokon való megmérettetést, míg a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) faképnél hagyta a magyar tárgyalókat, és odacsapódott néhány szerb párt koalíciójához.

autonomia fb cover

Tudni kell, hogy a köztársasági választások annyiban térnek el a más szinteken alkalmazott választási listaállítási követelményektől, hogy itt a kisebbségek számára nincs pozitív diszkrimináció és enyhített feltételrendszer. Tízezer, kemény pénzekbe kerülő, bírósági jegyző által hitelesített támogatói aláírást kell begyűjteni néhány nap alatt. Anno még a VMSZ is közrejátszott abban, hogy ez a tízezres szám fennmaradjon, és ne csökkenhessen a harmadára. Nyilvánvaló, hogy el szerették volna kerülni másik magyar lista indulását. Tehát, adott volt egy helyzet a három magyar párt számára, és dönteni kellett: elindulunk egy pártszövetség keretein belül vagy figyeljük, ahogy elszáll a magyar érdekképviselet megerősítésére kínálkozó lehetőség. Az első mellett tettük le a nevünket. Az adott opciók közül a hasonló helyzetben lévő szerbiai nemzeti közösségeket képviselő szervezetekkel kötött koalíció bizonyult a legjobbnak. A három magyar, egy horvát és egy bosnyák párt szövetségéből jött létre a Nemzeti Közösségek Listája.


A koalíciós listán a 3. hely az MRM egyik alelnökét, Gazdik Erzsébetet illeti meg, míg a párt elnöke csak 9. a listán, mégis a pártjuk szórólapján az Ön arca látható. Ennek mi az oka?

Sokan nehezményezik, hogy a Nemzeti Közösségek Listájának harmadik helyén szerepel az első magyar jelölt. Ez a tárgyalási pozíciókból adódott. Tudniillik, a Bosnyák Demokratikus Közösség által vezetett koalíció két évvel ezelőtt egy másik néven, de ugyanúgy nemzetiségi pártok szövetségeként vett részt a választásokon, ahol ezer szavazat híján két mandátumnyi szavazatot kapott. Akkor az első magyar jelölt az ötödik volt a listán. Nos, az MRM akkor a köztársasági szinten nem indul el, ezért szavazatokban mért viszonyítási alapot nem tudtunk felállítani a tárgyalások során. Ebből kifolyólag jutottunk egy olyan egyezségre, hogy a harmadik helyet töltse be magyar, vagyis MRM-es jelölt. Mivel a hatályos választási törvény előírja, hogy legalább minden harmadik jelöltnek a másik nem képviselőjének kell lennie, így ez a harmadik személy nő lett a listán. Az MRM Elnökségének döntése értelmében viszont eredetileg jómagam, a párt elnöke vagyok az első számú jelölt. Ezért aztán, ha legalább három mandátumot szerez a listánk, akkor Gazdik Erzsébet lemond a következő MRM-es jelölt javára. A törvények és a koalíciós szerződés értelmében pedig ilyenkor nem a lista negyedik helyén álló jelölt, hanem a következő MRM-es képviselőjelölt lép a helyébe. Ez egy technikai jellegű lépéssorozat, szóval, megnyugtathatunk mindenkit, nem árulunk zsákba macskát, amikor kampányolunk.

polgarorseg fb cover

Miben más ez a választási szövetség, mint a többi induló lista? Nem ,,ablakon kidobott szavazat”, ha valaki a 14-es számot karikázza be március 16-án, vasárnap?

Először is, a mi programcéljaink és módszereink tiszták és egyértelműek. Nem ácsingózunk mások szavazataira különböző mondvacsinált okokkal, csakis és kizárólag a magyarság, illetve az őshonos délvidéki nemzetiségek érdekeiért küzdünk. Nem írunk "lexikonokat" számtalan ígérettel, hiszen négy év alatt képtelenség mindent megvalósítani. 14-16 olyan területet emeltünk ki, amelyek nem várhatnak. A magyarság lélekszáma Délvidéken naponta átlagosan 11 fővel csökken. Ez lenne az utóbbi húsz év eredményes nemzetiségi politikája? Kötve hiszem. Hiába a sok pénz, a sok fotel, a nagy befolyás, ha ezt nem tudják vagy nem akarják a közösség javára kamatoztatni. Nekünk új módszereink vannak, sokkal ütősebbek és rendhagyóbbak.

vallalkozasfejlesztes

Nos, ellenfeleink azzal próbálják majd hitegetni a szavazókat, hogy ha a 14-es listát karikázzák be, akkor elvész a voksuk vagy muzulmánokat támogatnak. Arról nem beszélnek, hogy itt egy országos listáról, országos szintű szövetségről van szó, vagyis több régióból számítunk támogatásra. Ha mondjuk, legkevesebb másfél mandátumnyi szavazatot hoz a délvidéki és a szerbiai régió is, akkor máris van új magyar alternatíva a törvényhozásban. Higgyék el, meg fogják érezni a változást, csak egy esélyt adjanak nekünk, hiszen mi összefogtunk, most a polgárok támogatására van szükségünk, legközelebb március 16-án.

oktatas2 fb cover

A legnagyobb magyar párt elnöke, Pásztor István azt nyilatkozta, hogy ők nem szeretnének "magyarkodni" sem a kampányban, sem az esetleges parlamenti működésük során. Az MRM-ben hogyan reagálnak az ilyen álláspontra?

Úgy fest, a VMSZ elnöke a ,,magyarkodást” pejoratív értelemben használja, vagyis ezzel leszögezi, pártja nem fog magyar érdekeket határozott módon képviselőként fellépni a következő parlamenti ciklusban sem. Hét év alatt a VMSZ parlamenti képviselői nem sok eredményt tudtak felmutatni, most pedig a kormányba kívánkoznak és kínálkoznak, függetlenül attól, hogy milyen erőviszonyok fognak kialakulni és mit kérnek majd számon a leendő kormányon.

MRM flyer A5-1 MRM flyer A5-2

Ami a Nemzeti Közösségek Listáját és a Magyar Remény Mozgalmat illeti, nálunk nem lesznek tabutémák, még akkor sem, ha esetleg néhány megoldási javaslatunk eleinte nem talál pozitív fogadtatásra a szerbeknél. Azon leszünk, hogy támogatókat toborozzunk a programunk megvalósításához, hiszen annak nagy része hatással van minden polgár életére. De természetesen, a mi céljaink a magyarság számára kulcsfontosságú kérdéskörre épültek fel, nem pedig a többségi nemzetnek próbálunk megfelelni, mint egyesek.

DélHír Portál – www.delhir.rs

Megosztás
You are here Interjúk "Felelősséggel, de magyarként!" - Interjú László Bálinttal a közelgő választásokról