MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Szavatolt képviselői helyek – részarányos képviselet

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Szavatolt képviselői helyek – részarányos képviselet

Nyilvánvaló tény, hogy a kisebbségi politizálás nem említhető egy dimenzióban a többségi pártok mozgásterével. A szerb pártok versenypártok, akik a szavazatok maximalizálására törekszenek. Számos választáson bebizonyosodott, hogy a délvidéki nemzeti közösségekben keltett félelemérzet, illetve a haszonnal kecsegtető ígéretek hatására a belgrádi vagy újvidéki központú szerb pártok sok kisebbségi szavazatot szereztek meg. Az is megmutatkozott, hogy ezek a pártok, illetve a különböző nemzeti közösséghez tartozó képviselőik nem tudják, nem is akarják képviselni a saját nemzetiségük ügyeit.

Az MRM síkra száll a kisebbségek politikai autonómiájának megteremtése céljából a nemzeti közösségek számarányos parlamenti képviselete intézményének a bevezetéséért, Szerbia Alkotmánya 100. és 180. szakaszával összhangban.

Autonómia-koncepciónk értelmében a magyar közösséget megillető köztársasági parlamenti és tartományi képviselőházi mandátumok a magyar közösség politikai szervezeteinek a részvételével lezajló többpárti választáson kerülnek kiosztásra. A választási eljárásban aktív és passzív választójoggal a magyar választói névjegyzéken szereplő választópolgárok rendelkeznek.

A magyar közösséget a köztársasági és a tartományi parlamentben a legutóbbi népszámlálás adatai alapján a lakossági számarányoknak megfelelő számú szavatolt képviselői hely illeti meg.

A kisebbségi választói névjegyzéket a szerbiai belügyi szerveknek kell létrehozniuk, a legutóbbi népszámlálási adatok és a választópolgárok névjegyzéke alapján. A lista előkészítése bizalmas. A választások előtt 30 nappal a belügyi szervek postai úton értesítik a listán szereplő személyeket, valamint minden helyi közösségben kifüggesztik a kisebbségi választói névjegyzéket. A polgároknak 20 nap áll rendelkezésükre, hogy saját döntésükből leiratkozzanak róla, illetve, ha nem szerepelnek, akkor jelezzék a feliratkozási szándékukat. Az így elkészült kisebbségi választói névjegyzék és a képviselőségi jelöltlista biztosítaná a számarányos magyar képviseletet minden érintett szinten.

Megosztás
You are here Irányelvek Szavatolt képviselői helyek – részarányos képviselet