MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Magyar állampolgárság

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Magyar állampolgárság

A Magyarország által meghozott állampolgársági törvény értelmében a könnyített úton történő honosítási és visszahonosítási eljárással a határon túli magyarok újra magyar állampolgárok lehetnek, anélkül, hogy el kellene hagyniuk szülőföldjüket. A kérelmeket minden magyarországi külképviseleten és magyarországi önkormányzatban át lehet adni.

A kérelmek elbírálása során két nagyobb szűrőt alkalmaznak: a magyar nyelv ismerete és a nemzetbiztonsági átvilágítás. A nyelvismeret mértéke esetében pozitív megkülönböztetést kell alkalmazni a szórványból és vegyesházasságokból származó igénylők esetében, míg a  nemzetbiztonsági átvilágítás során figyelmen kivül kell hagyni a különböző, évtizedekre visszanyúló titkos dossziék és jelentések azon részeit, amelyek egyes személyeket ,,szélsőségesnek” minősítettek, csupán azért, mert anyaországi vagy határon túli jobboldali, nemzeti szervezetben tevékenykedtek, tevékenykednek. Természetesen, a besúgókkal, a különböző titkosszolgálatokkal együttműködő és büntetett előéletű, közveszélyes személyekkel szemben továbbra is jogos lenne az állampolgársági kérelem elutasítása.

A magyar állampolgárok, lakhelyüktől függetlenül, teljes választói joggal kell, hogy rendelkezzenek. Nem létezhet elsőrendű és másodrendű magyar állampolgár. Ennek értelmében, biztosítani kell a határon túli magyar szavazóknak is a választás lehetőségét. A választópolgárokat megfelelő módon kell tájékoztatni a magyarországi választásokról a választások időpontjának kiírásától a hivatalos választási eredmények kihirdetéséig.

Megosztás
You are here Irányelvek Magyar állampolgárság