MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nemzetiségek közötti viszonyok

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Nemzetiségek közötti viszonyok

A világ nagy részén Szerbiát egy olyan országként tartják számon, amely ugyan Európa szerves része, mégis magas az etnikai alapú frusztrációk és incidensek aránya. Súlyos esetekben háborúkhoz, etnikai alapú leszámolásokhoz vezettek ezek a konfliktusok. A Szerbiában élő szinte összes kisebbség az évek során ki volt téve valamilyen atrocitásnak. Ez alól a délvidéki magyarság sem kivétel. Sőt, Délvidéken a legtöbb nemzetiségi alapú inzultusnak, támadásnak, illetve provokációnak a magyarok voltak kitéve, szinte mindig a többségi nemzet részéről.

Az MRM elismeréssel szól az emberi jogi szervezetek dokumentációs munkájáról, mivel a szerb rendőri szervek nem képesek, vagy nem akarnak megoldást keresni a támadásokra, és ezáltal a bűnösök nem bűnhődnek. Sajnos, azonban a helyzetet még inkább súlyosbítja, hogy a felderítetlen és be nem jelentett támadások tömkelege mellett, az esetleges magyarok által elkövetett kilengéseket embertelen szigorral büntetik a szerbiai törvényszékek. Az évek során a magyarok ellen elkövetett bántalmazásoknak voltak hullámvölgyei és hullámhegyei, de a probléma továbbra is létezik.

Az MRM mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetiségek közötti etnikai viszonyok nyugodtak és rendezettek legyenek. A kérdés kétoldalú támogatottságot igényel. A szerbiai belügyi szervek következetes, erélyes fellépése szükséges az incidensek kezdeményezőivel szemben. Úgy gondoljuk, hogy a többnemzetiségű környezet megkívánja a másik fél nyelvének ismeretét is. Sokat segíthetnek az etnikai viszonyokon a szerb-magyar és magyar-szerb nyelvtanfolyamok is, valamint a magyar mint környezetnyelv kötelező oktatása az iskolákban. Indokolt esetekben, meghatározott munkahelyeknél kötelezővé kell tenni a magyar nyelv ismeretét. Ez elsősorban az állami intézményekre érvényes, ott, ahol a nemzetiségi arányok miatt ez rendkívül nagy jelentőséggel bír és nélkülözhetetlennek minősíthető.

A menekült és más országokból kitoloncolt személyeket oda telepítsék, költöztessék vissza, ahol korábban életvitelszerűen laktak. Ha ez nem lehetséges, akkor a legközelebbi község területére. A nemzetiségi arányos erőszakos megváltoztatását a szerb alkotmány és nemzetközi egyezmények is tiltják, melyeket Szerbia is aláírt.

Megosztás
You are here Irányelvek Nemzetiségek közötti viszonyok