MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kultúra és művelődés

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Kultúra és művelődés

Kérni fogjuk a kiemelt magyar művelődési intézményeket arra, hogy költségvetésüket évekre visszamenően mutassák be a nemzeti tanács részére, és számoljanak be az utóbbi időszakban elért eredményeikről, illetve vázolják fel a megvalósítandó terveiket. A beszámolók tükrében kezdeményezzük a nem megfelelő eredményt felmutató kiemelt művelődési intézmények vezetőségének leváltását, és egyúttal új,  ígéretes tervekkel rendelkező vezetőség megválasztását.

Kezdeményezzük a délvidéki kulturális értékek teljeskörű feltérképezését, és az eddig védettséget nem élvező emlékeink védetté nyilvánítását, valamint ezen értékek mielőbbi megújítását és felújítását, kiemelten kezelve kastélyainkat és egyéb építészeti alkotásainkat.

Fejleszteni akarjuk a délvidéki magyar könyvtári hálózatot azáltal, hogy minden városi és falusi könyvtár részére elektronikus hálózati rendszer kialakítását kezdeményezzük, amely lehetővé teszi a könyvállományok rendszerezését, és hatékony kapcsolattartást biztosít az intézmények között.

Az MRM a nem túl költséges, ám sokrétű művelődési rendezvényekre óhajt hangsúlyt helyezni. Az egyik fő cél a magyar nemzeti kultúra és történelem hagyományainak ápolása, népszerűsítése. Ugyanolyan fontos a délvidéki magyarság látókörének fokozatos bővítése, a világviszonylatban létező vagy alakuló művészeti irányzatok, áramlatok bemutatása.

A könyvtárak olvasótermei és képtárai az év jelentős részében kihasználatlanok, ami több más intézményről is elmondható. Ilyen helyeken lehetne akár ingyenesen vagy kis befektetéssel szervezni úgynevezett multimediális (több művészeti ágazatot magába tömörítő) rendezvényeket. Fontos, hogy a rendezvények szervezői jó hangulatot teremtsenek, és, hogy az MRM által rendezett kulturális eseményeket közvetlen, családias légkör jellemezze.

Az MRM továbbá szeretné felélénkíteni a közéleti vita műfaját, egy asztalhoz ültetni a különböző nézeteket valló feleket, akik pezsgő vitát folytatnának egymással időszerű, és akár provokatív témákról. Színvonalas moderátorokkal és a sajtó bevonásával egy ilyen hagyományos szócsata-sorozat megfelelő visszhangra számíthatna.

Az MRM szervezete felhívást intézne mindazokhoz a fiatalokhoz, illetve szülőkhöz, akik úgy vélik, gyermekük a művészet bármelyik terén tehetséges, de kapcsolatok hiányában eddig nem tudott kifejezésre jutni. Mi fellépési lehetőséget próbálnánk biztosítani számára-számukra. A fiatal tehetségek felkarolását fontos célnak tekintjük.

Az MRM irányadónak tekinti az MNT kultúrális stratégiának egyes fejezeteit is.

Megosztás
You are here Irányelvek Kultúra és művelődés