MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Tájékoztatás

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Tájékoztatás

A délvidéki magyar média erkölcsi mélyponton van. Szükség van egy teljesen új délvidéki magyar médiastratégia kidolgozására, amelybe bekapcsolódhatnának a magyar politikai pártok és a nemzetünk érdekeit egyértelműen képviselő civil szervezetek és újságírók. E stratégia kidolgozásában semmiképpen sem vehetnének részt a kommunista-titoista rendszert kiszolgáló sajtómunkások.

A délvidéki magyar sajtó a szólásszabadság felső határát kell, hogy súrolja. Elég volt a gátlástalan politikai cenzúrából, a közélet egyes aktív, legális résztvevőivel szemben alkalmazott médizárlatból vagy médialincsből. Továbbá tűrhetetlen, hogy egyes magyar nyelvű médiumokban egyetlen világnézet, a fékevesztett liberalizmus uralkodjon.

A nemzeti közösségek nyelvén is műsort sugárzó rádiók és televíziók magánosítását véglegesen le kell állítani, és törvényes háttérrel biztosítani, hogy a már meglévő magyar médiumok megmaradjanak.

Rátermett, bátor, kreatív és nemzetben gondolkodó újságírói gárdára van szüksége a délvidéki magyarságnak, amelynek biztosítani kell a megfelelő munkakörülményeket.

Bővíteni kell a nyomtatott médiumok terjesztési lefedettségét, hogy a szórványban élő délvidéki magyar polgárokhoz is eljuthasson.

Nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani a magánalapítású délvidéki magyar internetes portáloknak, és a lehetőségekhez mérten anyagilag is támogatni azokat.

Javaslattal élünk a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség egy tagjára vonatkozóan, aki tiszta múltú, magas szakmai ismeretekkel rendelkező személy kell, hogy legyen.

Célunk a Vajdasági Radió és Televízió magyar szerkesztőségének megreformálása, a szocializmusban szerepet vállaló személyek lemondatása, egy fiatal és talpraesett újságírói csapat sorbaállítása, s a rendelkezésre álló műsoridő közhasznú tartalommal való kitöltése.

A nemzeti tanács által alapított és annak irányítási jogkörében álló médiumok, elsősorban a Magyar Szó napilap és a Hét Nap hetilap szerkesztéspolitikáját teljes mértékben mentesíteni kell a politikai pártok befolyásától. Az említett médiumok főszerkesztőit és igazgatóit kötelezni kell, hogy a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztassák a lapok példányszámáról. Továbbá részletes évi beszámolókat kellene készíteniük a lapok eredményeiről, amelyek alapján a nemzeti tanács levonná a követekeztetését (pl. a példányszám érezhető csökkenése esetében leváltaná a médiumok vezetőit).

Követelni fogjuk, hogy a közszolgálati médiumok az egységes magyar történelem bemutatásával és az anyanyelvápolás témakörével rendszeresen foglalkozzanak.

Megosztás
You are here Irányelvek Tájékoztatás