MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Szórvány-, sziget- és tömbmagyarság

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Szórvány-, sziget- és tömbmagyarság

A több mint negyed milliós délvidéki magyarságnak ugyan van egy északi tömb területe, de egész Délvidék területét belakjuk. Mára már oda jutottunk, hogy szórványról és tömbről beszélhetünk. Sajnos, egyes közéleti emberek hozzáállásának köszönhetően megromlani látszanak a két csoport közötti viszonyok. Pedig a kettő nem választható szét, együtt kell boldogulnunk.

Az MRM-ben úgy hisszük, nem kell feladni a legkisebb életterünket sem. Fejlődést és felemelkedést kell kínálni a szigetszerűen élő délvidéki magyaroknak is. A különböző pályázati pénzek, támogatási források és gazdasági befektetések terén kiemelt szerepet kell szánni a szórványmagyarságnak és településeinek. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a szórvány területek magyar képviselőit is be kell vonni a döntéshozatalokba. Amikor fejlesztési tervek készülnek a Délvidéken, akkor a délvidéki magyaroknak közösen kell megfogalmazniuk szükségleteiket, és szem előtt kell tartani, hogy mások az igények a tömbben, és megint mások a szórványban élők körében.

A személyi elvű autonómia minden délvidéki magyar polgárra kiterjedő intézmény kell, hogy legyen. A területi autonómia pedig a perszonális autonómiára épülő rendszerként üzemelhet, amely semmiképpen sem érintheti hátrányosan a szórványban élő magyarságot.

Sőt, ahol csak lehet, a kettő vagy több szomszédos magyar településből álló szórványcsoportokat területileg a Magyar Autonóm Körzetbe kell kapcsolni. Az MRM egyebek között arra fog törekedni, hogy vezetőségében minél nagyobb arányban legyenek jelen a szórványmagyarság MRM-es képviselői is.

Megosztás
You are here Irányelvek Szórvány-, sziget- és tömbmagyarság