MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Közélet és civil társadalom

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Közélet és civil társadalom

Az MRM politikai párt, amely nem kizárólag politikai indíttatású témákkal foglalkozik. Az élet olyan területeit is érinti, amelyek inkább a civil-polgári szférához tartoznak. Úgy gondoljuk, hogy a kettőt nem lehet teljes mértékben elkülöníteni, és mivel az MRM akciópártként működik, ezért tevékenységéhez a mozgalmi megmozdulások is hozzátartoznak.

Látjuk azt, hogy Szerbiában rengeteg bejegyzett civil szervezet működik. Ezen a téren is a magyar szervezetek mutatják talán az egyik legnagyobb aktivitást, de ha ezt összevetjük a fejlett országok civil társadalmi életének pezsgésével és hatékonyságával, akkor rá kell jöjjünk arra, hogy még nagyon sok tennivalója akad ezeknek a szervezeteknek is.

Az MRM-ben támogatjuk azokat a szerveződéseket, amelyek felvállalják közösségünk képviseletét, és azon feladatok átvételét, amelyet egy átlagos politikai vagy állami szervezet nem képes ellátni. Fontos, hogy ne csak papíron létezzenek ezek a szervezetek, hanem valós és érzékelhető tevékenységet fejtsenek ki a délvidéki magyarság érdekében.

Mindenek előtt azzal is tisztában kell lenni, hogy a civil szervezetek támogatásáról általában politikusok döntenek Belgrádban, Budapesten és Brüsszelben is. A pályázati pénzek elosztásánál egyes politikusok személyes vagy pártérdekei döntenek, és mindez komoly torzulásokat okozott a délvidéki magyar civil életben. Nem lehet takargatni, hogy vannak kivételezett szervezetek és vannak mellőzött szervezetek egyaránt.

A támogatási rendszerek átvilágítását és átláthatóságát akarjuk, és azt, hogy tényleg a tenni akarás és az érdemek alapján kerüljenek szétosztásra a támogatások. A korábbi évek támogatásainak átvilágítását, a jogtalanul és érdemtelenül kiosztott anyagi támogatások visszafizettetését követeljük.

Megosztás
You are here Irányelvek Közélet és civil társadalom