MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Történelmi és gazdasági igazságtétel

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Történelmi és gazdasági igazságtétel

A történelem eseményeinek megítélése még a XXI. században is nagyon szerteágazó. Nemzetek élték meg, máshogyan a történteket, és eltérő módon kívánnak azokról megemlékezni. Az MRM szerint végső ideje, hogy a múlt eseményeit kétoldalúan, kölcsönösen tisztázzuk. A szerb és a magyar nép hosszú évszázadok óta kapcsolatban áll. Ezt a kapcsolatot számos kisebb vagy durvább konfliktus tarkítja. Vannak olyan történelmi kérdések, amelyeket a szerb és a magyar nép tankönyvei, történészei, vezetői és átlagemberei máshogy látnak. Ahhoz, hogy békében tudjunk egymás mellett élni, szükség van ezeknek a kérdéseknek a tisztázására.

A végső célunk, hogy a két nép és állam vezetői elfogadják a közös álláspontot, és a mindenkori történelemkönyvekben és parlamentekben az érintett események ez alapján kerüljenek bemutatásra a jövő nemzedékek számára. Az MRM javaslata, hogy a délvidéki magyar, a szerbiai szerb, a magyarországi szerb és az anyaországi magyar közösségek legfelkészültebb történészeiből, szociológusaiból és publicistáiból álljon össze egy közös történelmi bizottság, amely pontról pontra vitatná meg a sarkalatos kérdéseket, és a közös álláspontok alapján megszületett kiadványt a fent említett közösségek történelemoktatói és vezetői minősíthetik, illetve fűzhetnek hozzá kérdéseket. Az így kapott végső kiadványt maguk a két ország államelnökei látják el kézjegyükkel, és az abban megfogalmazott, de még jóvá nem tett igazságtalanságok kiküszöbölése érdekében a két ország parlamentje törvényben ad orvoslást ezekre a függőben levő kérdésekre (legyen szó a leszármazottak kártérítéséről, emlékművek felállításáról és gondozásáról, kollektív bűnösségek visszavonásáról stb.).

Szerbia alkotmányából törölni kell a Szerbiát nemzetállamként meghatározó kitételt. A restitúciós (vagyon visszaszármaztatásáról szóló) törvényből törölni kell a magyarságot és más nemzeteket sújtó kollektív bűnösség minden elemét.

Megkerülhetetlen az 1944/45-ös események kutatása és tisztázása, a tömegsírok felkutatása és feltárása, az atrocitásokat elítélő nyilatkozat előterjesztése, a megemlékezéshez méltó emlékhelyek kialakítása és a meglévők megőrzése, valamint az archívumok megnyitása és a fellelhető anyagok digitalizálása.

Követeljük az állambiztonsági dossziék megnyitását a nyilvánosság számára.

Az Európai Unió területéről visszatoloncolt személyeket ne használják fel a magyar többségű települések nemzeti összetételének a megváltoztatására.

Az elmúlt két évtized magánosításaira és nagyberuházásaira a korrupció árnyéka vetül. Az eladásokból befolyt pénzek nem követhetőek nyomon és azok nem kerültek vissza a gazdaság fejlesztésébe, ami új munkahelyeket, beruházásokat jelentett volna. Síkra szállunk az elmúlt évtized gyanús privatizációinak átvilágításáért és a jogtalanul megszerzett vagyonok visszaszolgáltatásáért.

Megosztás
You are here Irányelvek Történelmi és gazdasági igazságtétel