MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Építészeti emlékek, tájak és környezetvédelem

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Építészeti emlékek, tájak és környezetvédelem

A délvidéki magyarság számtalan olyan építészeti emlékkel rendelkezik, amelyről sokaknak talán tudomásuk sincs. Legismertebb emlékeink (pl. Aracsi pusztatemplom, Palicsi víztorony) mellett kastélyaink, várromjaink és megcsonkított szobraink, emlékhelyeink vannak. Sajnos, az idő múlásával ezek az épületek és építmények hanyatlásnak indultak, de még nem késő megmenteni őket.

Az MRM kezdeményezi Délvidék minden területén a magyar vonatkozású, történelmi és esztétikai jelentőséggel bíró épületeink és emlékeink feltérképezését, védelem alá vételét, renoválását, illetve rekonstrukcióját. Ha kell, akkor gyűjtésekből és anyaországi pénzekből felújítjuk és ápoljuk ezeket, hogy mindig emlékeztessenek minket az elődökre.

Követeljük, hogy állítsanak vissza minden magyar vonatkozású szobrot oda, ahol azt a szerb katonai csapatok az idők folyamán eltávolítottak. Mindenről, szakembereink segítségével, történelmi leletek alapján készítünk terveket, és mutatjuk be az érintett szerveknek.

Az 1944/1945-ös délvidéki magyarok és németek kiírtásának emlékére építsenek egy méltó és monumentális központi emlékhelyet a magyar és a szerb állam pénzéből, valamint felajánlások segítségével.

A jellegzetes alföldi tájunk nem csak síkvidék, de lankaság, mocsaras-lápos területek, kisebb hegyek és számos különleges természeti vidék található. Ezeknek ökológiai jelentősége hatalmas. Az MRM támogatja a fásítási akciókat, főként ott, ahol az szélvédő sáv kiépítésének a céljával történik. A ritka, kihalóban lévő fajok élettereit meg kell őrizni.

A megfelelő hulladékgazdálkodás és a szabályozott, mérsékelt káros-anyagkibocsájtás érdekében szállunk síkra, hogy megőrizzük gyönyörű délvidéki környezetünket. Hulladékgyűjtő-, fásítási- és egyéb környezetvédelmi akciónkra mindenkit szeretettel várunk, hiszen a környezetünk közös érték, amelyet őriznünk kell.

Megosztás
You are here Irányelvek Építészeti emlékek, tájak és környezetvédelem