MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Számítástechnika

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark
Számítástechnika

Az MRM beemeli a programjába a szabad felhasználású rendszerek alkalmazását és annak támogatását, kifejezetten ajánlva azok bevezetését az MNT által felügyelt és  fenntartott intézményekben, de minden más délvidéki magyar vonatkozású intézmény számára is.

Az MRM szerint az informatikai programokra és operációs rendszerekre költött teljes összeget meg lehetne spórolni és a pénzt más létfontóságú célokra felhasználni. Ehhez lehetőséget nyújtanak a szabad felhasználású rendszerek, amelyek teljesen ingyenesen használhatóak és minden művelet tökéletesen, jogdíjmentesen és vírusmentesen futtatható rajta.

Napjainkban divatként használják a Windows rendszereket. Minden számítógépre külön operációs rendszert, szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, vírusírtót, stb. kell vásárolnia a felhasználónak. Ez számítógépenként egy egyszerűbb rendszer esetében 100 eurót jelent, komolyabb rendszerek esetében akár 500-600 eurót. Ennek a pénznek a nagyobb része nem marad Szerbiában, és vannak olyan szoftverek, amelyekért évente kell fizetni. Ugyanakkor ezek a szoftverek hosszútávon nem nyújtják a legjobb megoldást, hiszen a technológia fejlődésével le kell őket cserélni.

A Linux alapú rendszerek ezzel ellentétben ingyenesek, bárki számára hozzáférhetőek, megoldhatók rajtuk a mindennapi problémák. A megspórolt pénzt pedig Szerbiában lehet tartani, speciális szoftverek kifejlesztésére, illetve tanításra. A speciális szoftverek a későbbiekében eladhatók a külföldi országoknak, akik ezután szintén a Linux mellett döntenek, ezzel extra bevételt hozva Szerbiának.

Számos fejlett nyugati, kevésbé fejlett keleti és még balkáni ország is megkezdte ezek alkalmazását. Az MRM kész kidolgozni egy informatikai stratégiát, amely a könnyű átállást lenne hivatott segíteni az MNT által felügyelt és más délvidéki intézményekben működő számítógépeken.

Sőt, a milliós spórolás mellett alkalmi munkalehetőséget is teremthetnénk, hiszen Délvidéken rengeteg fiatal magyar diplomázott informatikus van, akik betaníthatnák az intézményekben dolgozó személyeket az operációs rendszerek kezelésére, amely csupán egyszeri költséget jelent.

Megosztás
You are here Irányelvek Számítástechnika