MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A szerb média egy részének nem tetszik a nyelvrendőrség beindítása

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

nyelv-rend

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Nyelvhasználati Bizottsága hétfőn tartotta következő rendes ülését, melynek legérdekesebb témája a frissen indított nyelvrendőrség volt. Beretka Katinka, hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsos ismertette a projekt megvalósulási folyamatát a tagokkal. Elmondta, hogy év végéig folyik az adatok és esetek felvételezése, és a folyamatosan beérkező jogsértések és mulasztások kapcsán a testület eljárásokat fog kezdeményezni, a törvényekkel összhangban. Egyes bizottsági tagok a program elnevezésének finomítását javasolták, mivel a szerb nyelvű média negatív értelemben próbálja feltüntetni a nyelvrendőrséget.

Setyerov Zorán, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) alelnöke és a bizottság tagja kiemelte, a nyelvrendőrség a bizottság eddigi legfontosabb projektje. Hozzáfűzte, hogy az adatgyűjtésen túlmenően valóban a reakció, vagyis a konkrét válaszlépések megtétele kell, hogy következzen az MNT részéről.

A nyelvhasználati bizottság ezentúl olyan pályázatokat fog kiírni, melyek támogatják a magyar nyelv egyenrangú használatát a Délvidéken. Első körben olyan délvidéki közvállalatoknak van lehetőségük támogatást elnyerni, melyek nem rendelkeznek magyar nyelvű honlappal, és önkormányzatukban a magyar hivatalos használatban van.

Továbbá, készül egy olyan szószedet (fogalmakkal, szerbiai intézmények, civil szervezetek, politikai pártok stb. hivatalos szerb elnevezésekkel és egységes magyar fordításokkal), melyeket leginkább a délvidéki magyar sajtó képviselőinek, újságíróknak ajánl majd a bizottság. Ennek véglegesítésére és elfogadására a következő három hónapon belül lehet számítani.

Az ülés hátralévő részében egy szécsányi utcanév javaslatot véleményeztek pozitívan a megjelent tagok.

Délhír Portál - T. T.

Megosztás
You are here Képviselőink írták A szerb média egy részének nem tetszik a nyelvrendőrség beindítása