MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A kommunista emléknapon partizán emlékművet koszorúzott a VMSZ alelnöke - MRM: "aki fejet hajt az effajta „felszabadulás” és „partizán hősök” előtt, az a gyilkosok pártolója"

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Múlt szombaton a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetői is részt vettek azon az emlékműsoron, melyen megkoszorúzták a dél-bánáti Székelykevén felújított partizán emlékművet.

A "Harcosok Napjának" 67. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen felavatták az ez alkalmamból felújított helyi emlékművet, amely azok előtt állít emléket, akik 1941 és 1945 között a "népfelszabadító harcban és a fasiszta terror áldozataiként vesztették életüket". Habár, az egykori jugoszláv ünnep csak 2001 óta hivatalosan nem tartozik az állami ünnepek közé, azt még gyakran megünnepelik a kommunista utópiát kedvelő helyi szervezetek. Így volt ez  Székelykevén is, ahol a SUBNOR Harcosok Szövetségének helyi elnöke, Stojanov Gašpar köszöntötte a megemlékezőket az felújított emlékműnél.

Az eseményen részt vett, koszorúzott és beszedett mondott a helyi közösség elnöke, Bogos Tivadar, aki egyben VMSZ alelnöke is, valamint Mákszem Ferenc, akit tavaly neveztek ki a kevevári községi elnök segítőjének, miután a VMSZ koalíciós szerződést írt alá a Szerb Radikális Pártból alakult Szerb Haladó Párttal.

(Az első fotón: masírozás a kommunista zászlóval a magyarlakta Székelykevén, 2014-ben)

Bogos beszédében megköszönte a Harcosos Szövetségének a hozzájárulást a helyi partizánszobor felújításában, majd leszögezte, hogy az emlékmű segít majd emlékeztetni a fiatalságot azokra a harcban elesett hősökre, akik „felszabadították a Vajdaságot” (!).

A egykori titói Jugoszláviában felszabadítás címszó alatt hirdetett időszakban, vagyis 1944/1945 folyamán, az egész Délvidéken számos nemzetiségellenes cselekedet hajtatott végre, így Kevevára községben és az ahhoz tartozó Székelykevén is, ahol sokan már a partizánok előtt elmenekültek, akik aztán kisemmizték a helyi magyar értelmiséget, párthű kommunistára váltották le a helyi hivatalnokokat, valamint elkobozták a módosabb emberek vagyonát, ezzel pedig lefejezték a magyar mecenatúrát is. Ebben a községben jegyezték fel azt a bestiális eset is, melynek során Tito partizánjai egy lányt talpánál fogva az ajtófélfához szegeztek, majd baltával kettéhasították. Mindez megfékezés nélkül történt.

Aranyba "burkolódzott" a gránátot szorongató partizán

Ez ügyben megkerestük a Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnökét, hogy mondja el véleményét az eset kapcsán, és fejtse ki pártja álláspontját az adott időszak eseményeiről.

László Bálint portálunknak a következőket nyilatkozta:

„Tabutéma még mindig ez az időszak a délvidéki magyar polgárok körében. Politikai és tudományos körökben azonban egy intenzíven kutatott periódusról beszélünk. A tények magukért beszélnek, hiszen 30-40 ezer ártatlan délvidéki magyart, valamint rajtuk kívül főként németeket és horvátokat gyaláztak, kínoztak, kobozták el teljes vagyonukat és végül öltek meg, majd állatok módjára bántak el a holttestekkel is. Aki ezt tagadja, és aki fejet hajt az effajta „felszabadulás” és „partizán hősök” előtt, az a gyilkosok pártolója. A külföldi kölcsönökből, a langyos testvériség-egység propagandával és a magyar értelmiségi, egyházi, politikai vezetők lemészárlásával, illetve elűzésével szépen fenn tudták tartani a „békebeli Jugoszlávia” érzését az emberekben, mely a mai szociális és gazdasági szempontból terhelt években jól csenghet vissza azok számára, akik nem akartak vagy nem tudtak szembesülni a titói partizánok véres cselekedeteivel.

Az, hogy most a VMSZ egyik magas rangú politikusa nyíltan beállt a kommunistákat tisztelők sorába, ráadásul a délvidéki magyarság legdélebbi végvárában, több mint undorító és visszatetsző. Azt gondolom, megválasztott politikusként mindkét VMSZ-es kádernek vállalnia kell a felelősséget, és elnézést kell kérniük a teljes délvidéki magyarságtól, főként azoktól, akiknek a rokonait hidegvérrel gyilkolták meg a második világháború végén és azt követően. A VMSZ-nek pedig illene most már mély önvizsgálatot tartania: a szerb celebek, a kommunisták és a multikulti, nemzettudat pusztító liberálisok gyűjtőhelye akar lenni, vagy rátér végre a nemzetiségi érdekképviselet egyenes, ám, de egyetlen járható útjára.”

Tiszteleg a VMSZ képviselete a kommunista-partizán emlékműnél

DélHír Portál - www.delhir.rs - H. Á.

Fotók: Facebook nyomán

Megosztás
You are here Képviselőink írták A kommunista emléknapon partizán emlékművet koszorúzott a VMSZ alelnöke - MRM: "aki fejet hajt az effajta „felszabadulás” és „partizán hősök” előtt, az a gyilkosok pártolója"