MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Szabadkai VKT: Magyar iskolarendszert kezdeményezett - megbüntették!

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A szabadkai városi képviselő-testület mai ülésének napirendjén egyebek között az (egykoron tiszta magyar) Széchenyi István Általános Iskola iskolaszéke tagjainak kinevezéséről szóló végzés is szerepelt.

László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom (MRM) tanácsnoka felszólalásában kiemelte, hogy az említett oktatási intézményben a diákok nemzetiségi aránya teljesen felborult a magyarok kárára, ami a szerb társadalom asszimilációs törekvéseiről tanúskodik.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyik tanácsnoka, aki egyébként az említett iskolaszék tagja, nagyjából azt válaszolta, hogy ez így van rendjén, vagyis a Széchenyi István Általános Iskola a szerb és a magyar osztályaival együtt kiválóan működik.

László Gyula ezzel nem értett egyet. A magyar iskolarendszer létrehozásának szükségességére mutatott rá, persze nemcsak Szabadkán, hanem egész Délvidéken.

Veljko Vojnić, a VKT alelnöke (aki egyébként az időnkénti antimagyar kirohanásairól elhíresült Vajdasági Szociáldemokrata Liga tagja) figyelmeztette az MRM tanácsnokát, hogy felszólalásával sérti a képviselő-testület, illetve a tanácsnokok méltóságát, holott László Gyula csak a saját és a pártja véleményét tolmácsolta. Példaként felhozta, hogy Horvátországban tiszta szerb iskolák is működnek, ami - szavai szerint - teljesen normális, figyelembe véve a szerbség és a szerb oktatás sajátosságait.

Vojnić nem hagyta, hogy tovább érveljen, mert szerinte megsértette az ügyrendi szabályzatot. Sőt, a "ligás" odáig süllyedt, hogy ezt meg is szavaztatta a képviselő-testülettel.

Az ellenzék mindig is el volt nyomva a szabadkai "szkupstinában", de ami mostanában történik, az már a lehető legsúlyosabb diszkriminációnak, a másként gondolkodók nyílt terrorizálásának, egy szóval diktatúrának minősíthető.

DélHír Portál – www.delhir.rs – szerző: F. L.

Megosztás
You are here Képviselőink írták Szabadkai VKT: Magyar iskolarendszert kezdeményezett - megbüntették!