MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

„Nem mondtunk le a szórvány sorsban élő nemzettársakról sem” – Újvidéken és Torontálvásárhelyen is útjára indult a Magyar Remény Mozgalom

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A duzzadó lakosságú tartományi fővárosban szétszóródott újvidéki magyarság lépésről-lépésre történő összefogására, aktivizálására tesz kísérletet a Magyar Remény Mozgalom, hangzott el szerdán délután az MRM Újvidéki Városi Szervezetének újjászervező ülésén. László Bálint, az MRM elnöke a megjelent tagoknak és szimpatizánsoknak többek között elmondta, nem lehet feladni és lemondani az újvidéki magyarságról, ezért az MRM helyben is megkezdi az építkezést.

 

Tamás László, az MRM újvidéki koordinátora közölte, hogy ezentúl havi rendszerességgel találkoznak a városi MRM-tagokkal és érdeklődőkkel a Dél-Telep Helyi Közösségben (Újvidék, Janošik utca 1.). Jelentkezni a következő elérhetőségeken tudnak az érdekeltek: 065/547-2499 , 063/531-039 , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . Bíró Klára, az MRM alelnöke, aki a bánáti Ürményházán él, de sokat tartózkodik a székvárosban is, kiemelte, hogy szükség van a fiatalok megmozgatására, ezért különböző érdekes és rendhagyó előadásokat is kilátásba helyeztek Újvidéken. Hozzátette, nem csak a helyi magyar polgárokat, de a városban tanuló ifjúság jelentkezését is várják a jövőben.

Szerdán este az MRM elnöke a dél-bánáti Antalfalva (Kovačica) községbe is ellátogattak, ahol útjára indult az MRM Torontálvásárhelyi Helyi Szervezete is. Az új MRM-tagok elmondása szerint a szigetmagyar településen rengeteg probléma nehezíti a magyar közösség életét.

Három dolgot kiemelt ezek sorából. A legnagyobb gond, ahogy a legtöbb délvidéki magyar közösségben is, a helyi munkahiány és a munkanélküliek magas aránya. A foglalkoztatottak között is vannak, akik éhbérért (kb. 60-100 dinár/óra) végeznek megterhelő fizikai munkákat. Ebből kifolyólag sokan a könnyített honosítási eljárás után elnyert magyar útlevéllel kivándorolnak Nyugatra, munkavállalás céljából. Egyes becslések szerint a 18-35 év közöttiek egynegyede elhagyta szülőfaluját. Egy újfajta bűnözési veszély is felütötte a fejét Torontálvásárhelyen. Olyan Németországban élő albánok keresnek magyar állampolgársággal rendelkező falubéli, 30 év alatti nőket, akiket feleségül vehetnek, cserébe pedig a férfiak rendezhetik saját állampolgársági dokumentumaikat. Ezért cserébe 1500 eurót kínálnak azonnal, majd ugyanennyit ígérnek három évvel később, a válás alkalmával. Ismeretes, hogy nemrégiben Magyarországon bukott le egy ilyen „bérfeleség” hálózat. Az MRM helyi vezetői mindenkit óva intenek az ilyen törvényellenes lehetőségek megragadásától.

Az MRM torontálvásárhelyi tagozata a következő időszakban minél több polgárral szeretné megismertetni a mozgalom tevékenységét és céljait, valamint alternatívákat nyújtani a helyben maradáshoz való boldoguláshoz.

T. T.

Megosztás
You are here Közlemények „Nem mondtunk le a szórvány sorsban élő nemzettársakról sem” – Újvidéken és Torontálvásárhelyen is útjára indult a Magyar Remény Mozgalom