MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ez lenne a felelős érdekvédelem? – Politikai uszítás több ezer délvidéki magyar ellen

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

stabbedReagálás a VMSZ elnökének Szándékos ferdítők, avagy a politikai purparlé pártjai c. sajtóközleményére

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) elnökeként megdöbbenéssel olvastam a Pásztor István aláírásával ellátott VMSZ-közleményt, melyben a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerbiai Demokrata Párt képviselőinek nemrégiben elhangzott nyilatkozataira reagált. Ezek a szerb pártok ugyanis több alkalommal vádolták meg extrémizmussal a VMSZ egyes politikusait, valamint adott esetben számon kérték a délvidéki magyar közösséget (pl. a nyelvtudásuk vagy az országhoz való lojalitásuk kapcsán).

Magam ugyan erős sarkításnak és félremagyarázásnak tartom, amikor Pásztor István kijelenti, az őt ért kritikák tulajdonképpen „a vajdasági magyar közösséget sértő mondatok”, ezzel pedig kiegyenlíti személyét a délvidéki magyarsággal, de most nem erre a „nemzetvezetői látomásra” szeretnék reagálni.

Közleményének utolsó mondata a következőképpen hangzik: „Az már csak hab a tortán, hogy a nyíltan jobbikos Magyar Remény Mozgalom helyébe a Liga a VMSZ-t helyezi, megsértve ezzel a szélsőségeket ellenző, a szélsőséggel azonosulni semmi szín alatt nem kívánó vajdasági magyar közösség túlnyomó részét.”

Mit is jelent ez tulajdonképpen? Egy felelős, magát „a délvidéki magyarság vezetőjének” tituláló politikus egy másik magyar pártot, tagjait, szimpatizánsait és szavazóit állítaná a soviniszta szerb politikum és média célkeresztjébe, csupán azért, hogy kimentse magát a kellemetlenségeket szülő helyzetből. Gyáva, magyarellenes és felelőtlen magatartás ez a VMSZ első számú embere részéről.

Úgy tűnik, a VMSZ-es körökben a „szélsőségezés” olyan közkedveltté vált, mint a „jó napot”. Tulajdonképpen, ha érdekükben állna az MRM céljainak objektív és semleges interpretálása, akkor világossá tennék a nyilvánosság számára, hogy az MRM nem szélsőséges, hanem egy markáns változásokat képviselő és javasló szervezet, mely a radikálisan rossz gazdasági, szociális és demográfiai folyamatokra ad újszerű, valós és tartós megoldásokhoz vezető válaszokat.

Ilyen tekintetben, ezúton kérjük a VMSZ felelős politikusait, tartózkodjanak a délvidéki magyarság egy releváns részének megbélyegzésétől, és az ellenük való, nemzeti alapon történő uszítástól.

László Bálint, az MRM elnöke

Megosztás
You are here Közlemények Ez lenne a felelős érdekvédelem? – Politikai uszítás több ezer délvidéki magyar ellen