MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

"A nyugdíjak csökkentése hibás és veszélyes döntés lenne"

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) döbbenettel fogadta a nyugdíjak csökkentésének szándékáról szóló híreket. Az MRM nem ért egyet egy olyan megszorító „reformintézkedéssel" sem, amely tovább sújtja az elmúlt több mint két évtizedes politikák elszenvedőit.

Az embertelen munkatörvény és a nyugdíjkorhatár értelmetlen megemelése azoknak a hatalmon levő szerbiai erőknek a műve, amelyek nagyrészt felelősek a kilencvenes évek háborús eseményeiért és/vagy az azt követő rablóprivatizációkért.

Sajnálatos, hogy ezeket az intézkedéseket a hatalmi koalíció részeként a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is támogatja, amelynek ráadásul államtitkára is van a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztériumban.

Vérlázító, hogy még a társadalom legsebezhetőbb részét - a nyugdíjasokat sem kímélik.

A nyugdíjak beharangozott (10 vagy 20 százalékos) csökkentése közvetlenül veszélyeztetné az idős emberek jelentős részét. Sokan így sem tudják fedezni legalapvetőbb létfenntartási költségeiket, megvásárolni a szükséges gyógyszereket vagy megfizetni a gyakran méregdrága gyógykezelést, illetve biztosítani a téli időszak rezsiköltségeit és/vagy a fűtőanyagot. A mizér járandóságok esetleges további zsugorítása rengeteg idős embert kilátástalan helyzetbe sodorhat.

Sokakban felmerül a következő egyszerű és logikus kérdés: vajon a szóban forgó intézkedések helyett, az állami kasszát miért nem a korrupt "üzletemberek" és maffiózók vagyonának elkobzása révén töltik fel? A 800.000 állami közalkalmazott közül ki kell szűrni mintegy 300.000 olyan, pártkönyvecske alapján, a rendszerbe bepumpált felesleges munkaerőt, mely csupán az államot terheli. A költségvetés átalakítását nem abban a szektorban kell lefolytatni, amely egyébként is hatványozottan megsínyli az évek óta húzódó gazdasági válságot és megszorításokat.

Követeljük a kormány összes szereplőjétől, így a VMSZ-től is, küzdjön az említett intézkedés életbe léptetése ellen, vagyis tanúsítson végre szociális érzékenységet.

Az MRM Elnöksége

2014. augusztus 30.

Megosztás
You are here Közlemények "A nyugdíjak csökkentése hibás és veszélyes döntés lenne"