MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

MRM: Szigorítani a halált okozó lőfegyverek tartásán, engedélyezni az önvédelmi eszközök használatát

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

A kedden Mladenovac mellett történt mészárlás és a nagybecskereki gyilkosság ismét megerősítette a szerbiai fegyvertartási szabályok veszélyességét és tarthatatlanságát. A Magyar Remény Mozgalom (MRM) véleménye szerint drasztikusan kell szigorítani a halált okozó éles lőfegyverek tartásán, ezzel párhuzamosan pedig, az általános közbiztonság kétségbeejtő helyzete miatt lehetővé kell tenni az önvédelmi, nem halált okozó eszközök engedély mellett történő tartását.

Egy 2012-es szerbiai felmérés szerint az országban 1 200 000 lőfegyvert birtokolnak jogszerűen, 600 000 ember rendelkezik lőfegyvertartási engedéllyel, 50 000 lőfegyvert jogszerűen viselhet biztonsági szolgáltató cég alkalmazottja, illetve mintegy 3 000 000 (!) fegyver van illegálisan a lakosok birtokában. Ha figyelembe vesszük, hogy az országnak alig több mint 7 millió lakosa van, ezeket a számokat még egy amerikai polgár is ,,megirigyelhetné”.

Míg az élet kioltására alkalmas lőfegyverek világviszonylatban is felülreprezentáltak az országunkban, addig az olyan nem halált okozó önvédelmi eszközök mint a gáz-, borsspray, gázpisztoly, gumi és műanyag lövedékes pisztolyok, sokkoló stb. birtoklása törvénybe ütköző. Kérjük, hogy ezek díjmentes regisztrálása mellett a felsorolt eszközök szabadon használhatóak legyenek különböző veszélyhelyzetek során.

Az állam pedig tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az illegálisan tartott fegyvereket felderítse és elkobozza, a jelenleg engedéllyel tartott lőfegyverek tulajdonosait pedig vessék alá szigorú pszichiátriai ellenőrzéseknek, és amennyiben a felméréseken nem érnek el megfelelő eredményt, vonják be a fegyvertartási engedélyt.

Az MRM nevében,

László Bálint

elnök


Megosztás
You are here Közlemények MRM: Szigorítani a halált okozó lőfegyverek tartásán, engedélyezni az önvédelmi eszközök használatát