MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az MRM I. Kongresszusának zárónyilatkozata

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Fotó: Kató Alpár

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) Kongresszusa a 2013. március 3-án, Szabadkán megtartott első tisztújító ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadta el:

Az MRM-nek valamivel több mint három év alatt sikerült a Délvidéken a második magyar politikai erővé előlépnie, még akkor is, ha strukturális értelemben nagy hátránya van a jelenleg vezető párttal szemben.

A következő ciklus a mozgalom számára az új módszerekkel és új lendülettel történő építkezés, erősödés és terjeszkedés időszaka lesz. Ennek első lépéseként a párt közgyűlése levonta az utóbbi évek tanulságait és megválasztotta új vezetőségét, amellyel remélhetően képes lesz az előtte mutatkozó rögös utat végigjárni.

mrm.kongresszus...
mrm.kongresszus 1 mrm.kongresszus 1
mrm.kongresszus...
mrm.kongresszus 2 mrm.kongresszus 2
mrm.kongresszus...
mrm.kongresszus 3 mrm.kongresszus 3
mrm.kongresszus...
mrm.kongresszus 4 mrm.kongresszus 4
mrm.kongresszus...
mrm.kongresszus 5 mrm.kongresszus 5

A délvidéki magyarság legfrissebb demográfiai mutatói az MRM-et is tettekre serkentik. Számos európai nemzeti kisebbség megmutatta, hogy ezek a negatív folyamatok fékezhetőek, ha az intézményes keretek is adottak hozzá. Ez a keret a területi autonómia, amelyre a szerbiai magyarságnak is szüksége van. Mi sem kérünk semmi mást, mint amit a saját nemzettársainak megkíván a szerb kormány: Magyar Autonóm Körzet kialakítása Délvidék magyarok által többségben lakott területein.

A fent megfogalmazott követelések nyomán az MRM Kongresszusa egyhangúlag kérelmezi a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácsba való felvételét, amely a történelmi Magyarország területén működő autonomista szervezetek alkotófóruma. Egyúttal, kérjük a Délvidéken működő magyar politikai pártokat, hogy támogassák a délvidéki magyarok területi autonómiájának a küzdelmét, hiszen ez a cél csak közös erőfeszítéssel valósítható meg.

Az MRM kéri a mindenkori magyarországi kormánytól, hogy a határon túli régiókban egyenlő mércével mérjen, és folytasson konstruktív és őszinte párbeszédet minden olyan párttal és szervezettel, amely részt vállal a magyar közösségek helyzetének aktív javításában, képviseletében. A nemzetpolitikában felül kell kerekedni az esetlegesen fennálló nézetbeli különbségeken, és a kölcsönös párbeszéd felé kell fordulni. A kizárólagosság és az egyes kiemelt szervezetekkel való kivételezés olyan elszakított magyar közösségek kirekesztéséhez vezetett eddig is, amely nem lehet célja a nemzeti együttműködés kormányának.

Az MRM Közgyűlése

Szabadka, 2013. március 3.

Megosztás
You are here Memorandumok Az MRM I. Kongresszusának zárónyilatkozata