MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Stari dugovi čekaju na regulisanje: opštine Senta, Kanjiža i Ada neka se vrate u Bačku!

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Nakon što je javnost upoznata sa tekstom koalicionog sporazuma potpisanog između Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, Pokret mađarske nade (PMN) je zaključio da je iz teksta izostalo nekoliko obećanja, koja se odnose na rešavanje ključnih pitanja vezanih za vojvođansku mađarsku zajednicu ili su neke stavke sporazuma definisane na previše uopšten način, bez utvrđivanja rokova i operativnih zadataka.

Jedan od gorućih, višegodišnjih problema jeste anomalija oko upravnih okruga u Severnoj Vojvodini, nastala još 1995. godine u Miloševićevoj eri, usled koje su opštine Senta, Kanjiža i Ada, koje u istorijskom, gegrafskom, ekonomskom, etničkom i saobraćajnom pogledu suštinski pripadaju Bačkoj, pripojene Severnobanatskom okrugu, sa centrom u Kikindi.

U tački 3. v) koalicionog sporazuma između SVM-a i SNS-a stoji sledeći tekst: "Područja razvojnih oblasti (čije osnivanje je regulisano Zakonom o regionalnom razvoju) uskladiće se sa geografskim, infrastrukturnim i ekonomskim okolnostima tj. opštine Ada, Kanjiža i Senta činiće jedinstvenu razvojnu oblast sa Suboticom, Malim Iđošem i Bačkom Topolom, pri čemu se neće dirati u granice postojećih upravnih okruga.

U ostalim delovima koalicionog sporazuma, međutim, nema reči o reformi i racionalizaciji upravnih okruga, iz čega se može zaključiti kako Vlada nije planirala da se bavi ovim problemom.

Opštinski odbori Pokreta mađarke nade (PMN) u Senti, Kanjiži i Adi, u skladu sa voljom većine lokalnog stanovništva, s pravom zahtevaju od novoformirane Vlade Srbije da najzad stavi na dnevni red pitanje reorganizacije upravnih okruga, putem koje bi tri potiske opštine: Senta, Kanjiža i Ada bile vraćene u Severnobački okrug, sa centrom u Subotici.

Činjenica je da je pogrešna odluka, doneta devedesetih godina, bila očigledno politički motivisana, sa namerom da se rasparča Severnobačka regija sa većinskim mađarskim stanovništvom. Reorganizacija se nije pokazala efikasnom, naime, isforsirane relacije stanovništva, organa lokalnih samouprava, preduzetništava i ustanova pomenute tri opštine prema Kikindi, osim što su protivprirodne, nisu delotvorne i iziskuju stalne dodatne troškove od građana i institucija.

Krajnje je vreme da posle gotovo dve decenije racionalni argumenti preovladaju nad nekadašnjim, nacionalistički inspirisanim odlukama, a veliku ulogu u tome imaće nova Vlada Srbije. To nije samo u interesu Mađara, već svih meštana navedenih opština.

U ime Pokreta mađarske nade,

Violeta Kermeci, predsednica Opštinskog odbora PMN u Senti

Daniel Horvat, predsednik Opštinskog odbora PMN u Kanjiži  i odbornik u Skupštini opštine

Jožef Rušai, predsednik Opštinskog odbora PMN u Adi

Senta, 8.maj 2014.

Saopštenje na srpskom i mađarskom jeziku biće dostavljeno svim strankama u Vladi Srbije.

Megosztás
You are here Srpski sadržaj Stari dugovi čekaju na regulisanje: opštine Senta, Kanjiža i Ada neka se vrate u Bačku!