MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pokret mađarske nade: smanjenje penzija bio bi pogrešan i opasan potez!

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Pokret mađarske nade (PMN) sa zgražavanjem je primio k znanju najave o eventualnom smanjenju penzija.

PMN se ne slaže ni sa kojom "reformskom" merom koja dovodi u još teži položaj građane, koji konstantno pate zbog politika vođenih preko dve decenije.

Usvajanje nehumanog Zakona o radu i bezrazložno podizanje praga za odlazak u penziju delo je onih političkih snaga na vlasti, koje su u velikoj meri odgovorne za ratna dešavanja devedesetih godina i/ili za pljačkaške privatizacije koje su zatim usledile.

Ove snage sada izlažu svoje žrtve daljim mukama i patnji. Žalosno je što pomenute mere podržava i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) kao deo vladajuće koalicije, koji između ostalog, ima i svog državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Posebno je zapanujuće da nije pošteđen ni najranjiviji deo društva: penzioneri.

Najavljeno smanjenje penzija (od 10 ili 20 odsto) direktno bi ugrozilo živote značajnog dela starih ljudi. Mnogi od njih ni ovako nisu u stanju da podmire najosnovnije životne troškove, da kupe neophodne lekove, plate često preskupu terapiju i pokriju zimske režijske izdatke, odnosno obezbede ogrevni materija. Dalje smanjivanje mizernih primanja ogroman broj penzionera dovelo bi u bezizlazan položaj.

U mnogima se nameće jednostavno i logično pitanje: zbog čega se, umesto ovakvih mera, državna kasa ne puni putem zaplene imovine korumpiranih "biznismena" i mafijaša? Osim toga, brojka od 800.000 zaposlenih u javnom sektoru mogla bi se smanjiti za oko 300.000 nepotrebnih kadrova upumpanih u sistem na osnovu partijske knjižice, koji samo opterećuju državu. Preraspodelu državnih sredstava ne bi trebalo sprovoditi u sferi u kojoj građani dugi niz godina višestruko trpe posledice ekonomske krize i tzv. mera štednje.

Zahtevamo od svih aktera vlade, pa tako od SVM-a, da se bore protiv uvođenja i primene pomenutih mera, odnosno najzad ispolje socijalnu osetljivost.

Predsedništvo PMN

30. avgust 2014. godine

Megosztás
You are here Srpski sadržaj Pokret mađarske nade: smanjenje penzija bio bi pogrešan i opasan potez!