MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hoće li biti koalicije mađarskih stranaka?

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Nijedna od ukupno pet političkih stranaka vojvođanskih Mađara unapred ne odbacuje ideju o izbornom nastupu u koaliciji mađarskih stranaka, ali, sudeći prema izjavama partijskih čelnika za „Mađar so“, na sledećim izborima nikako ne treba očekivati koaliciju svih pet stranaka, dok je zajednički izborni nastup nekih od ovih partija – zasad neizvestan.

Ištvan Pastor, predsednik najjače stranke Mađara u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da za saradnju sa Pokretom mađarske nade i Građanskim savezom Mađara koje za SVM „predstavljaju ekstremističke stranke“ ne vidi nikakve šanse, dok su, prema njegovim rečima, preostale dve stranke Mađara u Vojvodini– Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – u poslednje tri godine „učinile sve u interesu onemogućavanja ozbiljnosti i postavljanja pitanja koalicije“. – U protekle tri godine su u pogledu svih zadataka i aktuelnih pitanja stalno bile suprotstavljene našoj stanci. Ukoliko u periodu između dva izbora za saradnju nisu stvoreni potrebni minimumi poverenja, onda se ne može ozbiljno govoriti o koaliciji. Naravno, ne odbijam mogućnost, ali trenutno za to vidim veoma male šanse – rekao je Pastor. Prema njegovim rečima, SVM bi, eventualno, mogao da sedne i razgovara sa predstavnicima DSVM-a i DZVM-a, ukoliko bi oni ponovo promislili, odnosno povukli kvalifikacije, stigmatizacije i atribute koji su se čuli u poslednje tri godine. Pastor je još i dodao da će i pored toga SVM najverovatnije na sledeće izbore izaći u koaliciji, ali ne sa mađarskim strankama, nego sa predstavnicima civilnog društva i intelektualcima, odnosno „sa onim ljudima sa kojima su u poslednje tri godine uspešno politizirali“.

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton smatra da je zasad još teško bilo šta rećii o mogućoj koaliciji mađarskih stranaka jer, kako je rekao, prvo treba analizirati šta je ostvareno od koncepcije o autonomiji koju je na poslednjim izborima zastupala Mađarska koalicija. – Pored toga, treba proceniti da li mađarske stranke zajednički mogu da učine nešto da bi se ostvarilo ono što dosad nije – rekao je Agošton i dodao da ukoliko stranke konstatuju da zajednički na tom planu ne mogu ništa da urade, da onda „stvaranje koalicije ne treba forsirati“.

Čelnik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Aron Čonka kaže da „nije isključeno“ ni da bi uskoro mogla da bude formirana „nekakava koalicija, prvenstveno sa mađarskim strankama“. – U političkoj situaciji koja vlada u zemlji, pravo mađarsko udruživanje bi bilo veoma potrebno, što naravno isključuje da postanemo nečiji privezak – rekao je Čonka. Prema njegovim rečima, raniji poziv DZVM-a za održavanje petostranačkog skupa „još uvek živi“. Dodao je da se sastanku, planiranom da bude petostranački i koji je održan u Bečeju, jedino SVM nije odazvao.- Na sastanku smo takođe ponudili stranci koja je izostala da nam se pridružii da se zajednički borimo za naše ciljeve. Taj poziv živi još i danas, ali odgovor dosad nije stigao. Lopta je u dvorištu SVM-a – konstatovao je predsednik DZVM-a.

Predsednik Građanskog saveza Mađara Laslo Rac Sabo udruživanje smatra ispravnim, ali dodaje da ono ne može da predstavlja ono što i dosad, odnosno jednu virtuelnu koaliciju za sakupljanje glasova. On rekao da je GSM zainteresovan za koaliciju jedino ukoliko je ona zaista zainteresovana za udruživanje i ako pošteno odradi dogovoreno. Rac Sabo je rekao i da bi koalicija mogla da bude samo mađarska, ali da bi eventualno mogla da se uspostavi i sa drugim manjinskim strankama.

Direktor stranke Pokret mađarske nade Đula Laslo ocenio je da je izborna koalicija pet stranaka vojvođanskih Mađara tek stvar budućnosti. Njeno uspostavljanje, prema rečima Lasla, ne zavisi od njegove stranke, od DZVM-a, DSVM-a ili GSM-a, jer „uslove uvek diktira najjača strana“ i zbog toga na pitanje koalicije odgovor treba da da SVM – kazao je direktor Pokreta mađarske nade, navodeći i da taj pokret ne odbija ideju svemađarske koalicije.

Mađar So

Megosztás
You are here Srpski sadržaj Hoće li biti koalicije mađarskih stranaka?