MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Stranke vojvođanskih Mađara optužuju SVM za cenzuru

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Građanski savez Mađara i Pokret mađarske nade ocenili su da je sadržaj pripremljenog predloga Medijske strategije vojvođanskih Mađara neprihvatljiv i da vodi ka cenzuri u medijima.

O strategiji bi trebalo da se glasa sutra na sednici Nacionalnog saveta Mađara, u kojem većinu ima najjača manjinska partija, Savez vojvođanskih Mađara.

Četiri stranke su pozvale intelektualce i predstavnike crkava da na sednici ne glasaju za usvajanje tog dokumenta, prenosi današnji novosadski Mađar so.

Ocenili su da se strategijom neopravdano daje prednost medijima koje su osnovali visoki funkcioneri SVM-a, uključujući i aktuelnog predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca.

 

Predstavnici četiri stranke zajednički su ocenili i da je predviđeno uvođenje novinarskog "kodeksa ponašanja" zapravo uvod u "potpunu partijsku cenzuru" i kontrolu SVM-a nad medijima pod plaštom Nacionalnog saveta Mađara.

 

Oni su naveli da su pojedini mediji, čiji je osnivač nacionalni savet, poput listova Mađar so i Het nap te RTV Panon, već sada pod očiglednom i potpunom kontrolom SVM-a.

 

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je nedavno da će zahvaljujući strategiji suštinski biti unapredjen kvalitet i profesionalnost medija na mađarskom jeziku u periodu do 2016. godine.

 

"Na području medija očekujem da će u dogledno vreme vojvođanski Mađari imati čitaniju, ugledniju i šareniju štampu sa većim prodatim tiražom, a u pogledu radija i televizije računam na celodnevni sadržaj koji se zaista obraća nama", rekao je Korhec.

 

On je najavio da će nakon usvajanja medijske strategije biti potrebno uspostavljanje novih timova.

 

"Mislim tu na upravni odbor, direktora, eventualno na novog glavnog urednika. Oni treba čitaocima da ponude novi profil", poručio je Korhec.

Megosztás
You are here Srpski sadržaj Stranke vojvođanskih Mađara optužuju SVM za cenzuru