MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Na sastanku partija nacionalnih zajednica usaglašena i potpisana Ustavna inicijativa

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

U subotu, 26.11.2011. godine  u Novom Sadu, u prostorijama Crnogorske partije, održan je sastanak partija nacionalnih zajednica kao nastavak aktivnosti Okruglog stola održanog 22.10.2011. u Novom Sadu. Na sastanku je razmotrena, usvojena i potpisana Inicijativa Ustavnom sudu Srbije za ocjenu ustavnosti odredbi člana 43.,st.1. Zakona o izboru narodnih poslanika. Kao razlozi za pokretanje u Inicijativi su navedeni:

 

 

- povreda načela vladavine prava i principa legaliteta,

- ograničenje ljudskih i manjinskih prava, i

- povreda zabrane diskriminacije

Navedenom odredbom Zakona o izboru narodnih poslanika  određuje da je izborna lista utvrđena kada je svojim potpisima podrži najmanje 10.000 birača, a to je 10 puta više od broja potrebnog za osnivanje stranke nacionalne zajednice (1.000 potpisa). Broj za osnivanje ostalih političkih stranaka je 10.000 potpisa i identičan je broju birača koji treba da podrže izbornu listu, što je uređeno odredbama Zakona o političkim strankama. Ustavnu inicijativu su potpisali: Crnogorska partija, Demokratski savez Bugara, Savez bačkih Bunjevaca, Pokret mađarske nade, Slovačka stranka, Demokratska partija Makedonaca, Rusinska demokratska stranka i Građanski savez Mađara. Na sastanku su dogovorene dalje aktivnosti na osnovu Zajedničkog saopštenja učesnika Okruglog stola partija nacionalnih zajednica, koji je održan u Novom Sadu 22.10.2011.godine.

http://www.crnogorskapartija.rs/)

Tekts inicijative: http://www.mrm.rs/saoptenja-srb/655-ustavna-inicijativa-za-pokretanje-ocene-ustavnosti-i-zakonitosti-odredbi-lana-43-st1-zakona-o-izboru-narodnih-poslanika

Megosztás
You are here Srpski sadržaj Na sastanku partija nacionalnih zajednica usaglašena i potpisana Ustavna inicijativa