MRM

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Naseljevanje Roma, situacija sa arapskim azilantima, vojni pozivi

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Pokret mađarske nade (PMN) u prvoj polovini ove godine upozoravao je da će masa Roma, koja je deportovana ili čeka na deportaciju iz Evropske unije, kao i Roma sa Kosova i Južne Srbije početi da se polako priliva u severni deo Vojvodine. Njihov dolazak mogao se zapaziti i na osnovu drastičnog narušavanja javnog reda i mira u pogođenim naseljima, kao i nezadovoljstva tamošnjih stanovnika starosedelaca. Opasnost je nastala pre oko četiri godine, a pretočena je u realnost nakon što je Srbija kao jedan od preduslova priključivanja Evropskoj uniji, potpisala Sporazum o readmisiji. Procenjuje se da ovaj sporazum obuhvata 100-150 hiljada državljana Srbije pretežno romske nacionalnosti.

Video na srpskom jeziku:

Prema našim informacijama, trenutno je pogođeno pet vojvođanskih opština, i to Subotica, Kanjiža, Bečej, Nova Crnja i Žitište. Konkretna naselja su: MZ Mali Bajmok, Čantavir, Bajmok, Martonoš, Horgoš, Bačko Petrovo Selo, Bačko Gradište, Torda, Nova Crnja, Toba, Srpska Crnja i Radojevo.

Nekoliko konkretnih primera posebno se izdvaja. U Subotici, na području Mesne zajednice Mali Bajmok, nalaze se prazne, renovirane kuće koje prema rečima Roma starosedelaca, čekaju na useljenje Roma koji se vraćaju kući sa Zapada. U ovoj mesnoj zajednici policija je zajedno sa nadležnim službenicima 2008. godine obavljala procenu ovih kuća. Nisu obrazložili sa kakvim ciljem to čine.

Čantavir je, nakon dolaska pridošlica, zapljusnuo talas kriminala katastrofalnih razmera. Meštani su zahtevali efikasnu intervenciju policije i rigorozne sankcije za počinioce.

U Martonošu je broj Roma sa ranijih 5 odsto porastao na 15 odsto, a nastali su brojni i teški socijalni i bezbednosni problemi.

U Horgošu je nastala slična situacija, štaviše, u ovom naselju su romska deca koja uopšte ne razumeju mađarski jezik upisivana u mađarska odeljenja, isključivo zbog vaspitno-obrazovne finansijske podrške iz Mađarske, čija vrednost iznosi 80-90 evra po glavi. Mađarski roditelji su bili zaprepašćeni, plašeći se za nivo nastave i bezbednost svoje dece.

U Tordu su takođe stigle romske porodice, doduše, u manjem broju, ali su i one terorisale lokalno stanovništvo.

U Bačkom Petrovom Selu mnogočlane romske porodice naseljene su u jednoj ulici na kraju sela. Inače, tamo postoji veći broj  praznih, ali već unapred kupljenih nekretnina. Među pridošlicama je i romski muškarac star 55 godina, koji ima čak 44 unuka. Predstavnici UNICEF-a ih redovno posećuju i pomažu im. Nama su ispričali da je neki čika Ilija našao kuće za njih. Tačan naziv firme je: Broker agencija za promet nekretnina Temerin. Službeni zastupnik agencije je izvesni Nandor Halapi. U Bačkom Petrovom Selu trenutno ima oko 350 mađarskih i 150 srpskih đaka. Među srpskim učenicima je i oko tridesetoro nove romske dece.

Zabrinjavajuće vesti stigle su i iz Nove Crnje i Tobe, a detalje ću izneti kasnije.

Trećeg novembra uputili smo pismo gradonačelnicima i komandiraima policije pet pogođenih opština u kome stoji sledeće:

Da li raspolažete saznanjima i informacijama da se na području Opštine odvija organizovano/usmereno/podržano naseljavanje građana romske nacionalnosti i srpskog državljanstva, pravosnažno deportovanih iz Evropske unije, a koji su ranije živeli na Kosovu?

Ukoliko raspolažete sa takvim infomacijama, molimo Vas da imenujete državne/pokrajinske/lokalne organe, koji pružaju materijalnu i/ili tehničku podršku ovom procesu.

Ukoliko NEMATE dokaza i informacija koji bi potvrdili ovaj proces, molimo Vas da odmah pokrenete istragu povodom pomenute pojave, naime:

-          u članu 16. Okvirne konvencije o o zaštiti nacionalnih manjina Saveta Evrope stoji da su države potpisnice dužne „da se uzdržavaju donošenja mera koje bi na područjima nastanjenim pripadnicima nacionalnih manjina, narušile strukturu stanovništva i bile usmerene ka ograničenju prava i sloboda, koje proizilaze iz principa Okvirne konvencije”.

-          prema pasusu 3 stava 78 Ustava Srbije, „zabranjeno je preduzimanje mera koje bi prouzrokovale veštačko menjanje nacionalnog sastava stanovništva na područjima gde pripadnici nacionalnih manjina žive tradicionalno i u značajnom broju".

U potpunosti je nezamislivo da državljani Srbije romske nacionalnosti, koji potiču iz Južne Srbije i sa Kosova, bez ikakvog organizovanog i finansiranog posredovanja, na spontan način izaberu za svoju krajnju destinaciju severna, vojvođanska naselja sa (relativno ili apsolutno) većinskim mađarskim stanovništvom.

Na pismo je odgovorio gradonačelnik Nove Crnje Pera Milankov sa kojim sam se nedavno lično sreo. Prilikom našeg susreta ispričao mi je da za tri i po godine od kada je on gradonačelnik, u kontinuitetu pristižu romske porodice sa Kosova na područje opštine. Osim Tobe i Nove Crnje, koji se pominju u pismu, Romi se naseljavaju i u Radojevu i Srpskoj Crnji. Pokušali su da se nasele i u takozvanim dobrovoljačkim naseljima, ali ih je tamošnje lokalno stanovništvo oteralo. U Radojevu je letos već došlo do ilegalnog  zauzimanja kuća. U Novoj Crnji je dokazano da je kupovinu kuća  finansirala izvesna međunarodna humanitarna organizacija INTERSOS sa sedištem u Italiji. UNCHR, odnosno Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija podržava INTERSOS. Prema zvaničnoj policijskoj statistici, u određenim naseljima Opštine od 100 krivičnih dela počinioci su u svih 100 slučajeva bili novopridošli Romi. U Radojevu su čak ubili jednu stariju ženu.

Gradonačelnika Peru Milankova jednom su posetili nadležni iz Evrope, pre svega iz Danske, koji su želeli da se informišu o situaciji, ali se zapravo radi o tome da su među finansijerima pomenutih Roma, osim Italijana, i Danci.

Novopridošli Romi u Radojevu već čine oko polovinu stanovništva. Prvi razred osnovne škole pohađa jedno srpsko i devetoro romske dece, dok je u Srpskoj Crnji ovaj odnos uglavnom pola-pola. Ispostavilo se da su se u Novoj Crnji prilikom popisa stanovništva ovi Romi koji ne znaju mađarski, izjašnjavali kao Mađari. Nije poznat tačan razlog ove pojave, ali se pretpostavlja da su to učinili radi povoljnijeg tretmana i podnošenja zahteva za vaspitno-obrazovnu finansijsku podršku iz Mađarske. Njihova zastupljenost u opštini je već oko 10 procenata. Autentičnost navedenih podataka potvrdila je i predsednica Opštinske organizacije Crvenog krsta Zorica Stepanović.

Sve u svemu, radi se o teškom problemu koji se prećutkuje u javnosti! Jezičke barijere, problemi u obrazovanju, pogoršanje bezbednosti, nesposobnost adaptacije, neodrživo stanje usled reprodukcionih razlika – sve su to pojave zbog kojih starosedeoci u ovim naseljima pate. Pridošlicama se obezbeđuje pravna i finansijska podrška iz Evropske unije, što ukazuje na organizovano delovanje protivno Ustavu! O odgovornosti srpske države može biti reči povodom procene kuća u Severnoj Vojvodini 2007. i 2008. godine! Godine 2007. ministar za infrastrukturu Ilić uputio je pismo lokalnim samoupravama u kome ih poziva da se pripreme za podizanje romskih naselja! To su činjenice.

Rešenje treba tražiti u dokazivanju činjenice organizovanog delovanja kako bi se mogli pozvati na određene članove Ustava i međunarodne akte. Treba ih vratiti tamo odakle su se odselili. Ako to ne bude moguće, treba ih smestiti na područje opštine, koja je najbliža njihovom prethodnom prebivalištu. Potrebno je zaustaviti međunarodnu finansijsku podršku pomenutim Romima i ujedno regulisati status pridošlica koji ne raspolažu dokumentima, što je zadatak vlasti. Neophodno je poboljšati i očuvati javnu bezbednost, a tome bi doprinelo donošenje znatno rigoroznijih zakonskih propisa koji se odnose na takozvane sitnije krađe, kao i uvođenje institucije civilne straže. Za Rome koji su se već naselili, umesto socijalne pomoći trebalo bi obezbediti učešće u javnim radovima. Dakle,  reč je o kompleksnom problemu koji se može prevazići jedino ako ga država najzad ozbiljno shvati i realizuje navedene predloge.

-------------------

Tokom avgusta i septembra azilanti su se u grupama pojavili u Subotici, u okolini Senćanskog groblja. Radi se o izbeglicama pre svega iz Severne Afrike, sa Bliskog i Dalekog istoka. Predstavnici naše stranke su među prvima izašli na lice mesta i procenili stanje. Razgovarali smo sa Arapima, kao i sa čuvarem groblja. Nakon procene stanja, uputili smo pismo gradonačelniku Subotice. Nekoliko dana posle toga, granična policija je udaljila Arape sa groblja, odnosno spomen mesta, da bi potom radnici javnog komunalnog preduzeća uklonili smeće sa tog prostora.

Kasnije su se pridošlice pojavile u još većem broju, formirajući razne logore u okolini deponije. Stanovnici su osećali strah, pošto su stranci krali njihove prinose i struju. Činilo se da niko ne istražuje ko i na koji način krijumčari ove ljude preko zelene granice. Ipak, nadležni su nedavno na više autobusa ukrcali arapske izbeglice i vratili ih na destinaciju sa koje su došli, u Makedoniju. Međutim, to se desilo tek pošto su građani u Srbiji, konkretno u Loznici, izašli na ulicu da bi protestovali zbog tamošnjih pridošlica. Pošto se ovaj problem bilo kada može ponovo pojaviti, pozivamo vlasti da se pripreme za ovakve situacije i zaštite građane. Trebalo bi odrediti da se prazne kasarne mogu koristiti za smeštaj izbeglica jedino ako se situacija do krajnje mere pogorša, ali samo za ona lica koja se zateknu na datoj lokaciji. Granična i specijalna policija trebalo bi da preduzmu sve mere u cilju razbijanja ilegalne mreže krijumčara ljudima.

-------------------

Lica koja su odslužila vojni rok, poslednjih dana i nedelja dobila su vojne pozive u kojima stoji da se moraju javiti u centrima svojih okruga kako bi im bio uručen najnoviji ratni raspored! Pošto u Srbiji već funkcioniše profesionalna vojska, nejasna je svrha ovih poziva. Doduše, postoji aktivni i pasivni rezervni sastav, ali je izuzetno upadljivo i sumnjivo da se ova mobilizacija vrši onda kada na Severnom Kosovu vlada konfliktna situacija u vojno-političkom pogledu.   

Naša stranka poziva vojvođanske Mađare i sve ostale kojima je upućen poziv, na staloženost i izbegavanje panike, ali pri tome smatramo da se ova pojava ne sme ignorisati.

Pošto je nadležno lice vojnog okruga u Kikindi izjavilo da se protiv lica, koja se ne pojave na dodeli rasporeda, nisu predviđene sankcije, oni koji procene da se ne žele odazvati instrukcijama navedenim u pismu, neka to i ne učine. Međutim, neće pogrešiti ni oni koji se odazovu.

Naravno, ne podržavamo nikakav eventualni oružani konflikt, niti vojnu akciju koju bi Srbija preduzela, pogotovo ne uz uključivanje vojvođanskih Mađara. Ovdašnji Mađari su bezbroj puta pokazali da su lojalni građani ove države, što se vidi i po redovnom udovaljavanju svim poreskim obavezama i plaćanju računa. Naša stranka će pažljivo pratiti dalja dešavanja, i ukoliko primeti nešto neuobičajeno i sumnjivo, odmah će reagovati i informisati javnost.

 

PMN konferencija za štampu - K23 - Radio Subotica

Megosztás
You are here Srpski sadržaj Naseljevanje Roma, situacija sa arapskim azilantima, vojni pozivi