MRM

E-mail Nyomtatás PDF
FacebookTwitterIWIWGoogle bookmark

Poštovani Gospodine Šabiću!

Sveodoci smo pojave da jedna politička stranka na najbeskrupolozniji način prikuplja poverljive podatke građana čime zadire u njihovu privatnost, ugrožava njihova prava, manipuliše njima i krši zakon.

Molimo Vas da pročitate donji tekst, ispitate ceo slučaj  i preduzmete potebne pravne mere.  Mi Vam stojimo na raspolaganju, spremni smo da Vam u svemu pomognemo.

SVM na nezakonit i sraman način prikuplja najpoverljivije podatke građana!

Već smo navikli da Savez vojvođanskih Mađara (SVM) ne bira sredstva kada je reč o proširivanju i o očuvanju vlasti (i o svemu što ona povlači za sobom).

Međutim, ono što se poslednjih nedelja događalo, do te mere je sramotno da se jednostavno ne može prećutati i podneti.  Građani imaju pravo da znaju na kakav se perfidan, nečastan i nezakonit način dolazi do njihovih najpoverljivijih podataka, koji se zatim mogu koristiti za agresivnu političku propagandu, pa i za razne ucene ili bilo koju drugu namenu, ako to zahteva trenutni interes pomenutre stranke.

Sledeći dokazi potvrđuju na koji način je SVM zagazio u privatnost vojvođanskih Mađara.

Kakvi spiskovi postoje?

Po svemu sudeći, postoji nekoliko zasebnih spiskova. Jedan je jedinstveni birački spisak na kome se nalaze imena svih državljana Srbije sa pravom glasa. Drugi je jedinstveni mađarski birački spisak sačinjen 2010. godine, koji za sada sadrži imena 140 hiljada vojvođanskih Mađara. Treći je spisak Vlade Republike Mađarske na čelu se koalicijom Fidesz-KDNP, koji obuhvata imena Mađara u Srbiji, koji su stekli mađarsko državljanstvo. Treba istaći da ti građani imaju pravo učešća na izborima u Mađarskoj, koji će biti održani sledeće godine. SVM će putem svoje propagande ubeđivati ovdašnje Mađare da glasaju za opciju koja njemu odgovara.

Koja je cena kože vojvođanskih Mađara?

Oko 700-800 aktvista SVM-a, koji su krajem septembra i početkom oktobra obilazili kuće i stanove vojvođanskih Mađara i prikupljali njihove podatke, po jednom ispunjenom formularu za registraciju za izbore u Mađarskoj primali su 50 dinara, a po formularu za upis u jedinstveni mađarski birački spisak dodatnih 30 dinara. Kao "bonus" sledovalo im je i po 10 dinara, ukoliko su zabeležili broj mobilnog telefona i mejl adresu osobe koju su obišli. Svaki aktivista je dobio listu sa podacima (adresama) oko 200 lica. Ako su, recimo, samo iz pola njih uspeli da izvuku poverljive podatke, od SVM-a su pojedinačno dobili iznos od 50-100 evra. Po kom pravnom osnovu im je ta suma isplaćena i da li je uopšte podmirena iz sredstava SVM-a, za sada ostaje nepoznanica.

O postojanju ilegalnih baza podataka svedoči i činjenica da su ubacivanje letaka i obilasci aktivista uvek obavljeni na adresama na kojima gotovo isključivo žive građani mađarske nacionalnosti. Uostalom i liste koje su procurile u javnost, svedoče o toj činjenici. Kako bi inače bilo moguće za tri nedelje obaviti ceo proces u velikim gradovima sa mešovitim stanovništvom kao što su Subotica ili Zrenjanin?

Da li su krive kancelarije CMH?

Prema pojedinim informacijama, ispostave mađarske države u Vojvodini - kancelarije CMH (Concordia Minoritatis Hungaricae) raspolažu podacima o 170 hiljada vojvođanskih Mađara. To tvrdi Silard Almaši, predsednik civilne organizacije "Pont Most" (Upravo sada). Prema našim informacijama sa terena, deo članova SVM-a vršio je pritisak na one građane, koji baš nisu bili raspoloženi da daju svoje podatke, preteći im na sledeći način: ako i dalje računaju na finansijsku podršku mađarske države u oblasti obrazovanja ili ako njihova civilna organizacija sa uspehom želi konkurisati kod Fonda "Bethlen Gábor", moraju da ispune - potpišu priložene papire i naredne godine na izborima podrže Orbana (premijera Mađarske) i Pastora (predsednika SVM-a).

Proletos je već raskrinkana jedna kancelarija CMH u Južnoj Bačkoj, i to na obeležavanju godišnjice mađarske revolucije 1848/1849. u Srbobranu, kada su roditelji, pored formulara za finansijsku podršku u oblasti obrazovanja, dobili i formulare SVM-a za popunjavanje ličnih poverljivih podataka, uz napomenu da je i to neophodno da bi deca dobila podršku. Nakon tog slučaja, izvršni potpredsednik SVM-a prihvatio je odgovornost, uz napomenu da se radi o izolovanom slučaju.

Kako se još mogu "kljucati" podaci?

U periodu kada nema predizborne kampanje, pomenutoj stranci razne manifestacije pružaju dobru priliku za prikupljanje poverljivih podataka. Kao što se iz gore navedenog može zaključiti, pouzdanost kancelarija CMH u tretiranju poverljivih podataka je, najblaže rečeno, diskutabilna. Prilikom realizacije programa školovanja i konkursa za stipendiranje visokoškolskog obrazovanja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, brojni poverljivi lični podaci takođe dospevaju u ruke SVM-a, a potom mogu biti upotrebljeni na neadekvatan način.

Mesta za autobuske prevoze organizovane od strane SVM-a u večini slučajeva mogla su se rezervisati jedino uz pružanje sledećih podataka: ime i prezime, ime naselja i lični broj (!). Ovaj poslednji podatak mora da je zaista bio "neophodan" za rezervaciju mesta u autobusu. Na taj način učesnici raznih priredbi, svečanosti i koncerata protiv svoje volje dobili su trajno mesto na Balkan ekspresu SVM-a.

Nakon raspisivanja izbora velikom brzinom se obavlja prikupljanje potpisa za izborne liste.  Birač je (za razliku od npr. postupka u Mađarskoj gde nije potrebno otkrivati lični broj), primoran da osim telefonskog broja i mejl adrese, sve ostale podatke preda u ruke jedne stranke, koja prema zakonu ne bi mogl da zadrži spiskove sa podacima po završetku izbora.

Čemu sva ova "frka" kada već postoji baza podataka?

U proteklih četiri-pet godina SVM ipak nije uspeo da uđe baš u svako vojvođansko mađarsko domaćinstvo. Bilo je dosta onih koje nisu mogli navesti da se upišu u jedinstveni mađarski birački spisak. Takođe je bilo dosta i onih čiji su podaci promenjeni, neki su u međuvremenu  postali punoletni i stekli glasačko pravo, a trebalo je ukalkulisati i preminule, kao i one koji su se odselili - preselili. Drugim rečima, SVM je osvežio bazu podataka i ujedno pružio priliku "tvrdoglavim" građanima koji to ranije nisu učinili, da mu na tacni daju svoje podatke.

Karolj Pal, izvršni potpredsednik SVM-a je ovim rečima pokušao da "umiri" javnost:

- SVM nema nikakav uvid u spisak dvojnih mađarsko-srpskih državljana i nije koristio nikakvu bazu podataka za obilazak mađarskih porodica. Pomoću uličnih poverenika posećivali smo domaćinstva, mada, nažalost, na ovaj način nismo mogli zakucati na vrata svih kuća. Oni koji poznaju svoje komšije i kuće u kojima žive mađarske porodice, samo su njih posećivali i postavaljali im pitanja.

Prema našem izvoru iz Bačkog Petrovog Sela, aktivisti su bili dužni da podnesu izveštaj lokalnom rukovodiocu SVM-a, koji je ujedno i član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine. I novac su dobili od njega.

Odakle potiču neobeleženi formulari sa svim podacima građana?

Kod aktivista, koji su obilazili kuće, nalazili su se i unapred odštampani i popunjeni formulari, koji su mogli da egzistiraju samo kao izvodi iz neke baze podataka. Zanimljivo je da na ovim papirima nije bilo logoa ni SVM-a, ni CMH-a, ni Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, ni Generalnog konzulata Republike Mađarske. Nije jasno kome je u takvom slučaju građanin svojim potpisom dao na upotrebu svoje lične poverljive podatke.

Vojvođanska mađarska javnost je zgrožena ovom pojavom, a nadležni nisu?

Iz Subotice, Mužlje, Ade, Bečeja i Bačkog Petrovog Sela pristigle su nam fotokopije originalnih  spiskova SVM-a. Simpatizeri Pokreta mađarske nade nas konstantno obaveštavaju o anomalijama oko poverljivih podataka. Političari drugih stranaka i organizacija Aron Čonka, Silrd Almaši i Tibor Vaš takođe su detaljno informisali javnost o zloupotrebama od strane SVM-a.

Međutim, nadležni za sada ćute. Ono što je sigurno: jedinstveni mađarski birački spisak je već sačinjen, a proširivanje i osvežavanje spiska teoretski su mogla da vrše samo lica ovlašćena od strane ministarstva i lokalne samouprave. To su ipak učinili drugi.

Što se pak registracije za učešće na izborima u Mađarskoj tiče, potpuno je nepotrebno obilaziti domaćinstva pošto svi Mađari van zemlje matice, koji raspolažu mađarskim državljanstvom, putem pošte na svoje adrese dobijaju formulare sa preciznim uputstvom za popunu. Mogu ih vratiti takođe poštanskim putem ili predati jednom od diplomatskih predstavništava Mađarske. Osim toga, registracija se može obaviti i putem interneta.

SVM se ponaša kao da je predstavnik svih Mađara u Vojvodini, a svima je poznato da je za ovu stranku glasala samo jedna četvrtina ovdašnjih Mađara. Nažalost, svi su izgledi da SVM svoje biračko telo pokušava povećati ili zadržati na nečastan i protivzakonit način.

Zbog toga Vas molimo da intervenišete.

Hvala Vam unapred.

S poštovanjem,

Balint Laslo,

predsednik Pokreta mađarske nade (PMN)

Subotica, 17. oktobar 2013.

DOKUMENTI:

You are here Srpski sadržaj Otvoreno pismo Rodoljubu Šabiću, povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti